top of page

Pengabdian

Siri Kepercayaan kepada Ibu Bapa

Ayat: Ulangan 6:5-7


Kasihilah TUHAN, Allahmu, dengan sepenuh hatimu, dengan sepenuh jiwamu, dan dengan sepenuh kekuatanmu. Simpanlah dalam hatimu kata-kata yang kusampaikan kepadamu pada hari ini. Ajarkanlah kesemuanya dengan saksama kepada anak-anakmu dan bicarakanlah semua itu ketika engkau duduk di rumahmu, ketika engkau dalam perjalanan, ketika engkau berbaring, dan ketika engkau bangun.


Renungan


Ayat-ayat dari Ulangan ini memerintahkan kita untuk mengasihi Tuhan dengan sepenuh hati dan menerapkan perintah-perintah-Nya kepada anak-anak kita. Ia menekankan kepentingan mengajar anak-anak kita tentang Tuhan dan kasih-Nya kepada kita. Pengabdian kita kepada Tuhan tidak seharusnya terhad pada masa atau hari tertentu, tetapi harus menjadi bahagian yang tetap dalam kehidupan kita, dimasukkan ke dalam aktiviti dan perbualan harian kita. Dalam detik-detik seharian inilah anak-anak kita belajar tentang kasih Tuhan dan apa ertinya berbakti kepada-Nya.


Refleksi


Bagaimanakah anda boleh menunjukkan pengabdian anda kepada Tuhan dalam kehidupan seharian anda? Bagaimanakah anda boleh melibatkan anak-anak anda dalam proses ini?


Doa


Tuhan, kami bersyukur kepada-Mu atas kasih setia dan kesetiaan-Mu. Ajarlah kami untuk mengasihi Engkau dengan segenap hati, jiwa, dan kekuatan kami. Tolonglah kami untuk menerapkan perintah-perintah-Mu kepada anak-anak kami, untuk bercakap tentang kasih-Mu dan kebaikan-Mu dalam kehidupan kami sehari-hari. Biarlah pengabdian kami kepada-Mu terserlah dalam semua yang kami lakukan. Dalam nama Yesus, kami berdoa. Amin.

Comments


bottom of page