top of page

Penyembuhan Hubungan


Oleh itu, jika kamu sedang meletakkan persembahan kepada Allah di atas mazbah lalu teringat bahawa saudaramu bersanggit hati denganmu, tinggalkanlah persembahanmu di depan mazbah, berdamai dahulu dengan saudaramu, kemudian barulah buat persembahanmu.Matius 5:23-24


Sekarang, mari kita fikirkan tentang penyembuhan hubungan. Yesus mengajar kita kepentingan mengekalkan hubungan yang sihat dengan orang lain. Jika kita ingat bahawa terdapat perselisihan atau ketegangan dengan seseorang, Yesus mengajar kita untuk meninggalkan persembahan kita di mezbah dan berdamai dengan saudara kita terlebih dahulu. Penyesuaian dan pemulihan hubungan adalah penting bagi Tuhan.


Doa:

Tuhan, saya berdoa agar hubungan saya akan sama pentingnya kepada saya seperti juga kepada-Mu. Tolonglah aku untuk mengasihi orang lain seperti yang Engkau ajarkan kepada saya. Jika ada perselisihan faham, kesalahfahaman, atau keretakan dengan seseorang, berikan saya kepercayaan yang diperlukan untuk pergi dan berdamai dengannya. Berikan saya keberanian dan ketabahan untuk menjalinkan hubungan yang sihat dan harmoni.


Tuhan, jika seseorang mempunyai sesuatu untuk menuntut saya, bimbinglah saya untuk mendekatinya dengan kerendahan hati dan semangat kedamaian. Berikanlah kebijaksanaan dan kata-kata yang betul agar kita dapat bercakap secara terbuka dan jujur ​​antara satu sama lain. Bantu kami menyelesaikan konflik dengan saling memaafkan dan memulihkan hubungan kami.


Terima kasih, Tuhan, kerana Engkau mengambil berat tentang hubungan manusia. Ajar saya untuk menjadi duta keamanan dan pendamaian di dunia ini. Bantulah saya untuk menjalani kehidupan yang penuh kasih dan pengampunan, supaya hubungan saya dapat mencerminkan kasih-Mu yang sempurna.


Saya mempersembahkan doa ini dalam nama Yesus, yang membawa pemulihan dan pendamaian. Amin.

Comments


bottom of page