top of page

Sikap Menyembah Tuhan


Bacaan alkitab: 1 Tawarikh 16-25

Tema renungan adalah “Beristirahat dalam Tuhan”. Sekarang, kita berusaha untuk merenungkan apa saja cara yang praktikal untuk berdiam diri. 1 dan 2 Tawarikh menceritakan kisah monarki daripada masa pemerintahan Daud hingga perpecahan bangsa Israel menjadi dua buah negara yang bersaing. Bagaimanakah kita mengenal Tuhan dan berdiam seperti yang kita belajar daripada kehidupan raja-raja? Bagi Daud, dia melakukannya kerana hatinya yang dipenuhi dengan pujian dalam hadirat Tuhan.


Salah satu komponen Mezbah Doa kita ialah penyembahan. Semasa Daud membawa tabut Tuhan ke Yerusalem, dia dibawa ke dalam penyembahan. Berpakaian seperti penyembah yang lain, tanpa jubah bangsawan atau baju besi pahlawan, Daud menari dan memuji Tuhan di jalanan (1 Tawarikh 15:27-16:2). Isterinya, Mikhal, memandang hina, kelihatan seperti mencemuh Daud sebagai seorang fanatik agama. Tapi Daud tidak berfikir seperti pemerhati itu. Hatinya dipenuhi dengan pujian kepada Tuhannya. Tarian yang menggembirakan di hadapan Tuhan tidak dapat diabaikan; itu adalah sebahagian daripada penyembahan sepenuh hati.


Tawarikh juga mencatat mazmur yang diberikan Daud kepada Asap, pemimpin penyembahan, pada hari tabut itu dibawa ke Yerusalem. Dalam kata-katanya, dia mengingati siapa itu Tuhan dan menceritakan apa yang Tuhan telah lakukan untuk Israel. Tema utamanya ialah kebaikan, kemuliaan, kebesaran, dan keagungan nama Tuhan.


Pada saat anda menenangkan diri anda untuk menyembah Tuhan dan beristirahat di dalam Dia, renungkan Mazmur 96:1-13 dan lakukan hal berikut: -

• Nyanyikan bagi Tuhan lagu baharu (nyanyikan dengan sukacita)

• Renungkan Mazmur 96:1-13


Rev Looi Kok Kim, NECF


Doa Hari Ini:


  1. Doa untuk Hati yang Penuh Penyembahan: Berdoa agar Tuhan mengisi hati kita dengan semangat penyembahan yang sepenuh hati, seperti Daud yang menari dan menyembah tanpa memandang pada pandangan dunia. Minta bimbingan agar kita dapat membawa hati yang tulus dan sukacita dalam setiap posisi penyembahan kita.

  2. Doa untuk Kedamaian dan Istirahat dalam Hadirat Tuhan: Berdoa untuk kedamaian dan ketenangan semasa kita berada di hadirat Tuhan, sama seperti cara Daud membawa tabut Tuhan ke Yerusalem. Meminta agar kita dapat berdiam diri dengan penuh penghormatan di hadapan Tuhan, menemukan kekuatan dan ketenangan dalam hadirat-Nya.

  3. Doa untuk Mengenang dan Menceritakan Kebaikan Tuhan: Berdoa agar kita memiliki hati yang selalu mengenang dan menceritakan kebaikan Tuhan dalam hidup kita, sebagaimana Daud memberikan mazmur kepada Asap. Meminta bimbingan agar kita senantiasa berfokus pada kebaikan, kemuliaan, dan kasih Tuhan dalam segala aspek kehidupan kita.Comments


bottom of page