top of page

Terima Kasih Kerana Memilih Untuk Tidak Mengejar Saya


Kami wanita, mengakui, kami suka perasaan dikejar. Mengetahui bahawa seseorang tertarik dan berminat dengan anda adalah pengalaman yang pasti kita ingin ingat. Melihat ada yang cuba mengenali kisah hidup kita, hati yang keras boleh bertukar menjadi hati yang boleh menjadi lembut.


Tetapi inilah yang menakutkan, apabila seorang wanita berasa selamat, tembok tinggi yang dibinanya, boleh runtuh dengan mudah—menakutkan kerana anda boleh membinanya atau meruntuhkannya dengan lebih teruk lagi.


Saya ingin memberitahu anda segala-galanya. Ini adalah perjuangan yang saya tidak dapat kongsikan sepenuhnya dengan anda pada masa ini kerana saya tahu bahawa itu adalah cara Tuhan untuk melindungi hati saya. Banyak kali saya telah tergoda untuk memberitahu anda tentang cerita patah hati saya yang lalu, matlamat dan keinginan hidup saya, nafsu yang saya miliki, tetapi semakin saya membuka diri kepada anda, semakin anda akan melihat betapa lemahnya saya.


Jadi saya ingin mengucapkan terima kasih kerana tidak mengejar saya. Terima kasih kerana memilih Yesus lagi dan lagi. Apabila kita berdua mengejar Pencari terakhir kita dan Pencari pertama kita, ia membuatkan saya lebih mencintai Tuhan lebih daripada sesiapa pun di dunia ini.


Terima kasih kerana tidak mengejar saya supaya saya sentiasa boleh mengalihkan tumpuan saya pada Cinta Pertama saya—iaitu Yesus. Biarlah saya redha bersendirian di dalam Dia dahulu. Biarkan saya pergi kepada-Nya setiap kali saya merasa dahaga dan tergesa-gesa. Biarkan saya sangat kagum dengan keindahan-Nya sehingga Tuhan sendiri akan memberitahu saya, "Tidak baik jika anda bersendirian, anda memerlukan seorang penolong."


Daripada menunggu seseorang, saya kini menunggu Tuhan sendiri, iman dan harapan saya bukan berdasarkan tindakan anda, tetapi jika itu adalah rancangan-Nya-sama ada untuk berkahwin dengan anda atau orang lain atau tidak untuk berkahwin sama sekali, saya boleh yakin bahawa rancangan terbaik-Nya sentiasa akan menang. Jadi terima kasih kerana memilih untuk tidak mengejar saya, kerana saya tahu bahawa ada seorang lelaki yang akan sentiasa memilih saya dan mengejar saya lebih daripada lelaki lain di dunia ini. Dia lebih besar, lebih kuat, dan lebih berkuasa daripada anda—nama-Nya ialah Yesus.


Jemimah Ramos

bottom of page