top of page

Tuhan Mengambil Berat Tentang AndaTuhan adalah Tuhan yang memiliki peribadi, penyayang, pengasih, dan pelindung, bukan Tuhan yang jauh yang hanya memandang ke bawah dari syurga dan memberitahu anda apa yang perlu dilakukan dan apa yang tidak boleh dilakukan dalam hidup.


Dia turun dari syurga ke dunia yang menderita ini untuk merasakan empati kepada kita dan untuk mengingatkan kita bahawa kita tidak pernah keseorangan dalam kehidupan ini kerana Yesus sendiri mengalami kesakitan dan penderitaan bersama dan untuk kita.


Tuhan mengambil berat tentang anda. Dia sayangkan anda. Dia mahu bersama anda. Dan kadang-kadang, disiplin adalah sebahagian daripada kasih-Nya kerana Dia mahu melindungi anda. Semoga ini memberi keselesaan kepada anda supaya anda beroleh ketenangan, walaupun di tengah-tengah kesunyian, ujian dan kekecewaan. Gembala Sejati saya bersama anda, mengingatkan anda bahawa Dia bersama anda.


TUHAN ialah gembalaku, aku tidak akan kekurangan apa-apa pun.

Dia membuat aku berbaring di padang rumput yang hijau, Dia membimbingku ke tepian air tenang,

Dia memulihkan jiwaku. Dia membimbingku ke jalan benar demi nama-Nya.

Ya, meski aku melangkah di lembah bayangan maut, aku tidak akan takut kepada kejahatan, kerana Engkau ada bersamaku; gada dan tongkat-Mu menetapkan hatiku.

Engkau menyediakan hidangan untukku di hadapan musuhku. Engkau mengurapi kepalaku; cawanku melimpah.

Tentulah kebaikan dan kasih akan mengiringiku seumur hidupku, dan aku akan tinggal di dalam rumah TUHAN selama-lamanya.

Mazmur 23:1-6


Jemimah Ramos

Comments


bottom of page