top of page

Tuhan Setia

Hari 9 : Siri Pengabdian Dari Fokus Pada Keluarga

“Marilah kita berpegang teguh pada pengakuan harapan kita tanpa berganjak, kerana Dia yang berjanji sentiasa setia.” Ibrani 10:23 AVB


BERCAKAP DENGAN ALLAH


Berterima kasih kepada Tuhan atas kesetiaan-Nya - kerana menjadi kuat ketika anda lemah dan untuk bersama anda tidak kira di mana anda berada.


MELANGKAH KE TEMPAT YANG DALAM


Pergi memburu pemulung. Setiap orang harus mencari satu perkara yang "kuat". Sebagai sebuah keluarga, bincangkan tentang barang yang anda kumpulkan dan sebab anda memilihnya. Kemudian uji setiap item untuk membuktikan bahawa ia kuat dalam beberapa cara.


LEBIH DALAM LAGI


Dalam Yosua 1:7, Tuhan memberitahu Yosua untuk "kuat dan sangat berani". Kekuatan Yosua datang dari Tuhan dan bukan dari kebolehan atau kemahirannya. Dengan cara yang sama, Tuhan meminta manusia hari ini untuk melakukan perkara-perkara seperti mengasihi sesama mereka, melakukan apa yang benar oleh musuh mereka, dan memberi makan kepada orang miskin. Apabila anda membenarkan Tuhan menguatkan anda, Dia menunjukkan kesetiaan-Nya kepada anda. Kerana teladan Yesus dan kekuatan-Nya, orang boleh melakukan apa yang Tuhan kehendaki, walaupun mereka mungkin hanya mengasihi orang yang baik kepada mereka. Dalam 1 Tesalonika 5:24, rasul Paulus berkata, “Dia yang memanggil kamu itu setia”. Tuhan tidak akan pernah meminta anda melakukan sesuatu tanpa memberi anda kekuatan untuk menyelesaikan tugas dengan setia.


PERBINCANGAN


Pada pendapat anda, apakah maksud menjadi “kuat di dalam Tuhan”?


Bagaimanakah kekuatan anda menunjukkan kesetiaan Tuhan?


Apabila anda mengatakan Tuhan setia, apakah maksudnya?


Comments


bottom of page