top of page

(1) Menjadi Cahaya


“Kamu ialah cahaya dunia ini. Kota di atas bukit tidak mungkin tersembunyi. Tiada siapa memasang pelita lalu menyorokkannya di bawah pasu; tentu dia meletakkannya di atas kaki pelita untuk menerangi seisi rumah.”

(Matius 5:14-15)


Renungan : Mari kita renungkan kepentingan di dalam kita menjadi cahaya di marketplace, mewakili Kristus dan kerajaan-Nya. Sama seperti kota tidak boleh disembunyikan, kehadiran kita dan kelakuan kita di marketplace mempunyai potensi untuk memberikan impak di tempat kerja kita. Terimalah panggilan anda untuk membiarkan terang anda bersinar di hadapan orang lain, supaya mereka dapat menyaksikan perbuatan baik anda dan akhirnya membawa kemuliaan kepada Tuhan.


Di marketplace, kita mempunyai peluang yang unik untuk menunjukkan kasih Kristus, integriti dan belas kasihan melalui perkataan dan kelakuan kita. Di dalam saat yang biasa di dalam pekerjaan kitalah yang akan menjadikan iman kita menonjol. Samada bagaimana kita mengendalikan situasi yang mencabar, bagaimana kita melayani rakan sekerja kita atau bagaimana kita meresponi dilema etika. Biarlah cahaya Yesus yang memimpin kelakuan kita.


Sebagai seorang Kristian di marketplace, kita dipanggil untuk pergi lebih daripada sekadar menunaikan tugas kita dengan baik. Kepercayaan kita harus meresap dalam setiap aspek kerja kita, mempengaruhi

  • cara kita berinteraksi dengan orang lain,

  • cara membuat keputusan,

  • dan cara kita mengharungi keadaan yang sukar.

Dengan menumjukkan iman kita di tempat kerja, kita menjadi saksi hidup yang mempamerkan kuasa transformatif Kristus. Kita menjadi cahaya di tempat kerja kita.


Pertimbangkan contoh Yesus, yang secara konsisten menunjukkan kasih, belas kasihan, dan rahmat dalam interaksi-Nya dengan manusia. Dia tidak membahagikan iman-Nya tetapi membenarkannya bersinar terang dalam semua bahagian kehidupan-Nya. Dengan cara yang sama, biarlah iman kita terserlah dalam cara anda menangani konflik, memaafkan, memberikan galakan, dan menunjukkan penjagaan yang tulus untuk kesejahteraan rakan sekerja anda.


Apabila cahaya kita bersinar di hadapan orang lain di marketplace, ia boleh memberi kesan yang mendalam. Rakan sekerja, pelanggan dan pelanggan anda mungkin tertarik kepada kedamaian, kegembiraan dan kasih sayang yang mereka lihat dalam diri anda. Tingkah laku seperti Kristus anda mungkin membuka pintu untuk perbualan tentang iman, memberi peluang untuk menawarkan sokongan atau galakan, dan mewujudkan suasana di mana orang lain berasa selamat untuk berkongsi perjuangan mereka sendiri dan mendapatkan bimbingan.


Doa: Allah Bapa, kami berterima kasih kepada-Mu kerana memanggil kami untuk menjadi terang di marketplace. Bantu kami memahami kepentingan peranan ini dan kesannya kepada orang di sekeliling kami. Semoga kata-kata, tindakan, dan sikap saya mencerminkan kasih, integriti, dan belas kasihan Kristus. Bimbing kami untuk mengharungi cabaran dengan kebijaksanaan dan rahmat, dan untuk menghulurkan kebaikan dan sokongan kepada mereka yang kami berinteraksi. Gunakan kami sebagai alat terang-Mu, agar orang lain dapat ditarik kepada-Mu dan memuliakan nama-Mu. Dalam nama Yesus, amen.


Elder Ann WK

Comments


bottom of page