top of page

(4) Berhadapan Tentangan di Marketplace

(Facing Opposition)

“Pada masa itu berlaku huru-hara di Efesus kerana ajaran tentang Jalan Tuhan. Seorang tukang perak bernama Demetrius membuat balai-balai berhala Dewi Artemis daripada perak. Pekerjaan ini membawa hasil lumayan kepada pekerja-pekerjanya. Dia menghimpunkan para pekerja serta tukang-tukang yang sama mata pencariannya lalu berkata, "Saudara-saudara sekalian tahu bahawa daripada pekerjaan inilah kita mendapat keuntungan. Saudara-saudara juga melihat dan mendengar bahawa di Efesus ini malah hampir di seluruh Asia, Paulus itu telah mempengaruhi ramai orang dengan berkata bahawa barang yang diperbuat oleh manusia bukannya tuhan. Dengan demikian, apa yang dikhuatiri bukan sahaja mata pencarian kita ini dihina, bahkan rumah Artemis, dewi yang besar itu pun tidak akan diendahkan lagi, lalu hilanglah kebesaran dewi yang disembah orang di seluruh Asia malah di serata dunia.”

(Kisah Para Rasul 19:23-27)


Di dalam KPR 19, we dapati Injil akan menjejaskan pendapatan ekonomi mereka yang berniaga dan beruntung dengan pemberhalaan di Efesus. Satu rushuhan berlaku, dan cabaran dan tentangan terhadap Paulus dan kawan-kawannya. Inilah bahagian yang ke-empat, di dalam kita melayani di marketplace, kita akan menghadapi tantangan dan haruslah tabah hati.


Semasa kita terlibat dalam misi di marketplace, kita mungkin menghadapi tantangan, keraguan, atau bahkan permusuhan daripada mereka yang tidak selaras dengan mesej Kristus. Musuh berusaha untuk menghalang dan menghalang usaha kita. Namun, kita harus ingat bahawa Dia yang ada di dalam kita lebih besar daripada Dia yang ada di dunia.


Dalam menghadapi tantangan, kita dipanggil untuk berdiri teguh dalam iman kita dan terus berkongsi Injil dengan berani. Sama seperti Paulus dan rakan-rakannya menghadapi tentangan, mereka tidak goyah tetapi terus bertahan dalam misi mereka. Marilah kita berdaya tahan, bergantung pada kekuatan dan bimbingan Roh Kudus, dan percaya bahawa Tuhan akan memberikan kebijaksanaan dan keberanian yang kita perlukan untuk mengatasi halangan.


Doa: Bapa Surgawi, kurniakan kami kekuatan dan ketabahan dalam menghadapi tantangan. Bantu kami untuk terus teguh dalam misi kami di pasaran, percaya kepada kuasa dan ketentuan-Mu. Semoga kami tidak patah semangat tetapi terus berani berkongsi kasih-Mu, walaupun di tengah-tengah penentangan.


コメント


bottom of page