top of page

(5) Melakukan Pemuridan
“Segala yang telah kaudengar daripadaku di hadapan saksi yang ramai, sampaikan kepada orang setia yang dapat mengajarkannya kepada orang lain pula.”

(‭‭2 Timotius‬ ‭2‬:‭2‬ ‭AVB‬‬)


Renungan : Mari kita memupuk tanggungjawab untuk memuridkan orang lain di Marketplace. Kita sedar bahawa tanggungjawab kita bukan sekadar memberitakan Injil, tetapi lebih daripada itu, iaitu, melakukan pemuridan. Kita melaburkan ke dalam pertumbuhan rohani seseorang. Amanat Agung memanggil kita bukan sahaja menjadikan mereka percaya kepada Yesus Kristus tetapi juga mengajar mereka mengikut Alkitab.


Kita mulakan dengan menjadi murid Yesus terlebih dahulu. Kita hidup dengan iman yang autentik dan konsisten di Marketplace. Ini akan membolehkan rakan sepekerjaan kita melihat perubahan dalam hidup kita di dalam Kristus. Kita berusaha untuk menambahkan pengetahuan kita tentang Alkitab, doa dan melakukan perintah-perintah Tuhan yang terkeluar daripada kasih kita kepada Tuhan. Apabila kita mendalami hidup kita di dalam Tuhan, kita akan lebih bersedia untuk memuridkan orang lain.


Kita mencari peluang untuk membuat perhubungan dengan orang di sekeliling kita dengan “intentional” (dengan sengaja). Kita mencari untuk membina kepercayaan dan perhubungan, dengan menunjukkan kasih dan penjagaan yang autentik di dalam perjalanan rohani mereka. Kita sediakan diri untuk mendengar, membimbing dan mengongsikan kebijaksanaan yang kita perolehi melalui pengalaman kita dengan Kristus.


Kita juga boleh melakukan pembelajaran Alkitab di marketplace, kumpulan doa atau mengadakan program pemuridan. Komuniti Digital ada banyak bahan perbincangan dan pelajaran untuk digunakan di marketplave.


Di dalam kita memuridkan orang lain, kita fokus kepada pertumbuhan dan kematangan spiritual mereka. Kita kongsikan pengetahuan, pandangan dan pengalaman di dalam perjalanan kita bersama Kristus. Kita ajar mereka prinsip-prinsip alkitabiah. Kita ajar mereka berdoa. Dan ajar mereka mengongsikan iman mereka dengan yang lain.


Ingatlah bahawa memuridkan bukanlah sekali sahaja tetapi komitmen berterusan. Ia memerlukan kesabaran, kasih sayang, dan ketabahan. Bersedia untuk berjalan bersama orang lain melalui cabaran, keraguan dan soalan mereka. Berikan bimbingan, sokongan, dan doa semasa mereka bertumbuh dalam iman mereka.


Akhirnya, matlamat menjadikan murid di tempat kerja adalah untuk melihat individu berubah oleh kuasa Injil dan diperlengkapkan untuk menjadikan murid sendiri. Dengan melabur dalam pertumbuhan rohani orang lain, kita menyumbang kepada perkembangan kerajaan Tuhan dan menambah jumlah para murid Yesus.


Doa: Bapa Syurgawi, kami menerima panggilan untuk menjadikan murid di tempat kerja. Bantulah kami menjadi murid bertauladan. Hidupkan dan tulenkn iman kami di hadapan orang lain. Berikan saya kebijaksanaan semasa saya terlibat dalam perhubungan yang disengajakan dengan rakan sekerja, pelanggan dan pelanggan kami. Lengkapkan kami untuk memuridkan orang lain, mengajar mereka mengikuti jalan-Mu dan melabur dalam kehidupan orang lain. Semoga impak pemuridan mencapai jauh melebihi usaha saya sendiri, ketika kerajaan-Mu berkembang dan berlipat ganda. Dalam nama Yesus, amen.


תגובות


bottom of page