top of page

Akal Yang Melihat


'Sesungguhnya, kepahitan yang dalam mendatangkan kesejahteraan bagiku...' (Yesaya 38:9-22, ayat 17)


Renungan:


Semalam kita perhatikan bahawa rasul Paulus mampu bersukacita dalam penderitaannya apabila dia memikirkan ganjaran rohaniah yang menanti di surga. Betapa perubahan pandangan itu membawa makna yang dalam. 'Kesusahan yang ringan dan hanya sedetik ini membawa bagi kami kemuliaan yang kekal tanpa bandingan' (2 Korintus 4:17). Memusatkan fikiran pada pemikiran tersebut akan membolehkan kita juga bersukacita.


Satu lagi alasan untuk bersukacita apabila Allah membimbing kita melalui situasi sukar adalah bahawa sebagai hasil daripada pengalaman ini, kita memperoleh wawasan. Sesuatu yang sering mengagumkan saya selama bertahun-tahun adalah bahawa mereka yang bertanya soalan-soalan mencari tentang penderitaan dan mengkritik Allah kerana membenarkannya jarang sekali mereka sendiri yang mengalami penderitaan, tetapi mereka yang menyaksikan orang lain menderita. 'Isu mengenai kesakitan dan penderitaan,' kata Dr. Cynddylan Jones, seorang penceramah terkenal dari Wales, 'adalah isu spekulatif ... Bagi mereka yang benar-benar mengalaminya, seringkali ia bersinar dengan makna-makna yang indah. Rahsia Tuhan adalah milik mereka, dan kepada mereka diberikan akallah yang melihat.' Frasa terakhir - 'akallah yang melihat' - diambil dari seorang penyair, William T. Matson (1833-1899). Inilah baris-baris puisi dari mana frasa ini dikutip:


Akallah yang melihat, walaupun tahun-tahun membawa perubahan, Satu belas kasih dalam setiap perkara, dan bersinar melalui segala misteri.


'Satu belas kasih dalam setiap perkara.' Kata-kata yang luar biasa. 'Saya lebih banyak mengenal Tuhan dalam masa kesulitan dan penderitaan,' kata Malcolm Muggeridge, penulis dan penyiar, 'daripada dalam masa kecerahan dan cahaya.' Saya setuju.


Renungan Lanjut:

Kejadian 37:28; 50:15-21; Ayub 42:1-5


Doa:

Ya Bapa, jika benar ada belas kasihan dalam setiap perkara, berikanlah saya akal yang melihat kasih itu agar hati saya juga dapat merenung 'rahsia Tuhan'. Demi nama-Mu yang terkasih. Amin.


Rev Gerawat Maran

Comments


bottom of page