top of page

Alergik kepada Kejahatan'Oleh Dia segala sesuatu diciptakan...segala sesuatu diciptakan oleh Dia dan untuk Dia.' (Kolose 1:15-23, ayat 16).


Meditasi:


Cara Kristian, kita katakan, boleh didapati bukan sahaja dalam teks Kitab Suci tetapi dalam tekstur kehidupan itu sendiri. Ayat yang kita fokuskan hari ini mengatakan bahawa oleh Kristus dan untuk Kristus segala sesuatu diciptakan. Seseorang pernah berkata bahawa jika kita mempunyai mata untuk melihat, kita akan membaca dalam setiap ciptaan perkataan: 'Dibuat Oleh Dia dan Untuk Dia'. Dosa, tentu saja, telah merosakkan alam semesta yang indah ini, tetapi jelas bahawa niat ilahi adalah agar dunia bekerja mengikut cara Kristus.


Walaupun saya sedar saya telah membincangkan perkara berikut sebelum ini, saya ingin kembali kepadanya. Dosa, saya percaya, adalah tidak wajar. Ia benar-benar 'terlepas tanda' (Greek, hamartia), tanda yang kita buat. 'Tanda' itu terukir di setiap bahagian kita. Ia adalah kehendak Tuhan. 'Undang-undang tabii kita,' kata seorang doktor perubatan, 'tidak lain adalah undang-undang Tuhan - ia adalah undang-undang Tuhan yang tertulis dalam perlembagaan semula jadi kita. Untuk menjadi benar kepada mereka adalah untuk menjadi benar kepada Tuhan, dan untuk menjadi benar kepada mereka.' Seorang doktor lain mengakui: 'Saya telah membuat kesimpulan bahawa kita mempunyai kelenjar Kristian, tisu Kristian, organ Kristian... badan saya berfungsi lebih baik apabila Kristus berada di dalamnya.' 'Diciptakan olehNya dan untukNya.'


Dosa mengganggu setiap keadaan, baik secara fizikal dan rohani, kerana kejahatan adalah bertentangan dengan sifat realiti. Seorang pensyarah berkata tentang kejahatan: 'Adalah keinginan untuk hidup terbalik.' Manusia alergik kepada kejahatan. Apabila kita membentangkannya dalam sistem kita, jiwa dalaman kita memberontak terhadapnya. Ini mungkin tidak kelihatan pada mulanya. Satu kisah menceritakan tentang seorang wanita yang memberi suaminya sedikit arsenik setiap pagi dalam bijirinnya. Akhirnya ia membunuhnya. Perkara yang sama berlaku apabila kita melawan Jalan. Lambat laun ia akan membunuh.


Ayat Renungan:

Roma 1:18-32;

2 Timotius 3:13-17


Doa:


Bapa, Engkau menciptakan saya untuk diri-Mu dan saya tahu bahawa tidak ada bahagian dalam hidup saya yang akan berfungsi dengan baik melainkan dicampur dengan kesucian dan kasih sayang-Mu. Bantu saya untuk bekerja selaras dengan kehendak alam semesta dan bukan menentangnya, dan bebaskan saya daripada kejahatan. Amin.


Rev Gerawat Maran

Related Posts

See All

Dia Tuhan Yang Tidak Pernah Berubah

“...Tetapi Engkaulah Allah yang sudi mengampuni, yang pengasih dan penyayang, yang panjang sabar dan berlimpah kasih setia-Nya. Engkau tidak meninggalkan mereka....” Nehemia 9:17b Oleh kerana mereka t

Comments


bottom of page