top of page

Amaran Suci


"Awaslah, saudara-saudara, jangan ada dalam diri seorang pun daripadamu hati durjana yang tidak beriman..." (Ibrani 3:7-13, ayat 12).


Renungan:


Salah satu ciri surat kepada orang Ibrani ialah pengarang berulang kali mencelah untuk memberikan amaran yang penuh semangat. Inilah yang ada di hadapan kita sekarang. Petikan '“Hari ini, jika kamu mendengar suara-Nya, jangan keraskan hatimu..' (ayat 7-8) diambil dari Mazmur 95, yang merujuk kepada pemberontakan orang Ibrani di padang gurun di bawah pimpinan Musa. Oleh itu, amaran ini berkait rapat dengan perkara yang dibincangkan sebelum ini, iaitu Yesus lebih besar daripada Musa. Ingatlah bahawa surat ini ditulis kepada orang Kristian Ibrani yang pemimpinnya pada zaman dahulu ialah Musa, tetapi mereka kini berada di bawah pimpinan Anak Allah - Pemimpin terakhir Tuhan.


Amaran yang dikeluarkan di sini adalah serius. Penulis telah pun memberi amaran kepada mereka, anda ingat, terhadap bahaya terhanyut - tidak memberi perhatian - dan dalam amaran kedua ini, dia memberi amaran tentang kemungkinan hati mereka menjadi keras. Bahaya dahsyat yang penulis tekankan adalah ini: jika kebenaran tidak diberikan tindakan, selepas beberapa ketika, ia akan mempunyai kesan mengeraskan hati, menjadikannya hampir mustahil untuk bergerak ke arah Tuhan. Inilah yang Yesus maksudkan ketika dia berkata, ' ‘Jika mereka tidak mahu mendengar pengajaran kitab Musa dan nabi-nabi, mereka tidak akan percaya sekalipun seorang bangkit daripada kematian.’ ” (Lukas 16:31).


Patutkah kita berhenti sekarang dan menerapkan amaran ini dalam kehidupan kita sendiri? Adakah kita gagal untuk bertindak atas apa yang kita tahu adalah benar? Meneruskan cara ini adalah hidup dengan bahaya. Mungkin akan tiba masanya apabila hati tidak dapat mempercayai apa yang secara konsisten enggan bertindak. Sebab tu kita kena galakkan setiap hari.


Renungan Lanjut:

Keluaran 17:1-7;

Mazmur 95:7-11;

2 Timotius 4:10


Doa:


Tuhan, tanamkan pemikiran ini dalam jiwa saya hari ini - bahawa jika saya tidak bertindak berdasarkan apa yang saya tahu adalah benar, saya mungkin sukar untuk mempercayainya. Bantulah aku sentiasa mengamalkan imanku ya Allah. Dalam nama Yesus. Amin.


Rev Gerawat Maran

bottom of page