top of page

"Apabila Bantuan Dari Yang Lain Gagal..."


Filipus berkata kepada Yesus, “Tuhan, tunjukkanlah Bapa kepada kami, supaya puaslah hati kami.” (Yohanes 14:1-14, ayat 8)


Renungan:


Mungkin tiada seorang pun dalam sejarah yang lebih disalahfahamkan daripada Yesus Kristus. Dia datang ke dunia ini menawarkan cinta, mencurahkannya dengan penuh semangat kepada semua yang memerlukan, tetapi semakin Dia melayani, semakin Dia disalahertikan. Orang-orang di antara mereka yang membesar bersama-Nya salah memahaminya. Keluarganya sendiri salah faham. Malah murid-murid-Nya, yang menghabiskan begitu banyak masa di hadirat-Nya dan mengenali-Nya lebih rapat daripada yang lain - mereka juga kadang-kadang salah faham tentang Dia.


Walaupun teks yang ada di hadapan kita hari ini tidak boleh digabungkan secara kecil ke dalam kategori salah faham, ia pasti sangat mendukacitakan Yesus bahawa, walaupun Filipus telah bersama-Nya hampir dari hari pertama pelayanan umum-Nya, dia tidak benar-benar memahami tujuan Tuan Guru di dunia ini atau siapa Dia sebenarnya. 'Tunjukkan kepada kami Bapa,' kata Philip, 'itu sahaja yang kami minta; maka kita akan berpuas hati' (ayat 8).


Betapa kata-kata ini pasti menyakiti Yesus. Filipus telah mendengar firman-Nya, menyaksikan banyak mukjizat yang Dia lakukan, melihat wahyu Ilahi secara langsung, tetapi dia masih tidak memahami hubungan Kristus dengan Tuhan. Ia seperti seorang pelajar seni yang belajar di bawah guru seni selama tiga tahun, kemudian tiba-tiba menoleh kepadanya pada akhir zaman dan berkata, 'Tolong tunjukkan saya prinsip seni'. Biar saya tekankan sekali lagi - apabila ia berkaitan dengan perkara yang tidak difahami, ingat bahawa tiada siapa yang lebih terpengaruh daripada Yesus. Ambil ketenangan dalam fikiran bahawa apabila bantuan lain gagal dan lari - sentiasa ada Yesus.


Ayat rujukan:


Matius 16:13-19;

Yohanes 1:1,4;

10:30 pagi; Kolose 2:9;

Ibrani 1:1-3


Doa:


Tuhan Yesus yang terpuji, ampunilah aku kerana sering kali aku melihat Engkau sebagai sumber penghiburan yang terakhir daripada yang pertama. Bantu saya untuk menjadi orang yang lebih bergantung - bergantung kepada Allah. Dalam nama-Mu saya meminta ini. Amin.


Rev Gerawat Maran

Comments


bottom of page