top of page

Aspek Positif

Renungan 7 Hari Untuk Suami Isteri Yang Menghormati Ibubapa


Hari ke-7


Ayat Alkitab:


"Akhir sekali, saudara-saudaraku, apa sahaja yang benar, apa sahaja yang mulia, apa sahaja yang adil, apa sahaja yang suci, apa sahaja yang indah, apa sahaja yang dipandang tinggi – jika ada sesuatu yang baik dan jika ada sesuatu yang terpuji – tumpukan fikiran kepadanya." (Filipi 4:8)


Renungan:


Ianya mudah terjebak dalam aspek negatif mengurus ibu bapa yang sudah uzur. Kita mungkin bimbang tentang kesihatan mereka, kewangan mereka, atau keselamatan mereka. Kita mungkin menjadi frustrasi dengan kemampuan mereka yang semakin menurun.


Namun, penting untuk diingat bahawa juga terdapat banyak aspek positif dalam mengurus ibu bapa yang sudah uzur. Kita boleh menghabiskan waktu bersama mereka, belajar dari mereka, dan menyampaikan kasih sayang kepada mereka. Kita juga boleh membuat perbezaan dalam kehidupan mereka.


Jika kita memberi tumpuan kepada aspek positif mengurus ibu bapa yang sudah uzur, ia akan membantu kita untuk tetap bermotivasi dan menemui sukacita dalam perjalanan ini.


Aplikasi:


Buat senarai aspek positif mengurus ibu bapa yang sudah uzur.

Luangkan waktu setiap hari untuk melakukan sesuatu yang anda suka bersama ibu bapa anda.

Belajar sesuatu yang baru dari ibu bapa anda setiap hari.

Tunjukkan kasih sayang kepada ibu bapa anda setiap hari.


Doa:


Ya Tuhan,


Terima kasih atas aspek positif mengurus ibu bapa saya yang sudah uzur. Saya berdoa agar Engkau membantu saya untuk memberi tumpuan kepada hal-hal ini dan menemukan kebahagiaan dalam perjalanan ini.


Dalam nama Yesus, amin.

Commentaires


bottom of page