top of page

Baca Alkitab


Yohanes 1:1 (AVB) Pada permulaan sudah wujud Firman, dan Firman itu bersama Allah dan Firman itu ialah Allah.

Roma 10:17 (AVB) Oleh itu, iman datang daripada mendengar perkhabaran itu, dan perkhabaran itu didengar melalui sabda Kristus.


Membaca Alkitab kita adalah lebih daripada sekadar membaca. Firman Tuhan adalah salah satu cara utama yang Tuhan berbicara. Yohanes 1: 1 mengatakan, “Pada permulaan sudah wujud Firman, dan Firman itu bersama Allah dan Firman itu ialah Allah.”


Membaca firmanNya akan:


1. Mengajar kita tentang Tuhan dan karakterNya.


2. Mengajar kita cara berdoa dan apa yang harus deklarasikan sepanjang kehidupan anda.


3. Memberi kita kefahaman dan pengetahuan yang lebih mendalam tentang bagaimana anda menjalani kehidupan kita dan bagaimana mencari dan mengejar Tuhan.


Sekiranya kita tidak membaca Alkitab anda, kita akan terhad dalam pertumbuhan rohani kita.


Roma 10:17 mengatakan, “Oleh itu, iman datang daripada mendengar perkhabaran itu, dan perkhabaran itu didengar melalui sabda Kristus.”


Untuk menjalani kehidupan yang taat kepada Kristus, kita harus membaca firman-Nya dan membiarkan Roh Kudus melayani kita dan memberi kita pengetahuan dan rahmat untuk tidak hanya menjadi pendengar firman itu, tetapi juga pelaku firman.


Terdapat banyak perkara yang kita benar-benar tidak tahu sehingga kita memahami firman Tuhan. Oleh itu, adalah penting untuk tidak bergantung pada ajaran perkataan orang lain, tetapi membacanya sendiri.


Bacalah firman Tuhan.


Komuniti Digital

Related Posts

See All

Teladanilah Yesus Dalam Mengasihi

"…Dan hiduplah di dalam kasih, sebagaimana Kristus Yesus juga telah mengasihi kamu dan telah menyerahkan diri-Nya untuk kita sebagai persembahan dan korban yang harum bagi Allah.....” Efesus 5:2 Paulu

Dia TuhanYang Tidak Pernah Berubah

“...Tetapi Engkaulah Allah yang sudi mengampuni, yang pengasih dan penyayang, yang panjang sabar dan berlimpah kasih setia-Nya. Engkau tidak meninggalkan mereka....” Nehemia 9:17b Oleh kerana mereka t

Tuhan Menunjukkan Kasih-Nya Kepada Kita

“...Akan tetapi Allah menunjukkan kasih-Nya kepada kita, oleh karena Kristus telah mati untuk kita, ketika kita masih berdosa...” Roma 5:8 Paulus berkata kepada Jemaah yang ada di Roma tentang bagaima

Comments


bottom of page