top of page

Bebas Noda'Di hadirat Allah yang memberi nyawa kepada segala sesuatu, dan di hadapan Kristus Yesus yang memberikan kesaksian akan pengakuan yang benar kepada Pontius Pilatus,.. ,' (1 Timotius 6:11-21, ayat 13).


Renungan:


Satu lagi cabaran rohani yang perlu kita hadapi dalam masa yang berubah-ubah ini ialah: menjaga kewajipan kita bebas daripada noda. Frasa ini dipetik daripada terjemahan Moffatt dalam bacaan hari ini. "Di hadapan Allah, yang adalah Sumber Kehidupan bagi semua orang, dan di hadapan Kristus Yesus yang telah memberi kesaksian tentang pengakuan yang baik di hadapan Pontius Pilatus, aku memerintahkan kamu untuk menjaga kewajibanmu tanpa noda..."


Timotius diberitahu dua perkara tentang pekerjaan Tuhan, yang merupakan Sumber Kehidupan bagi semua - yang mengandungi dalam diri-Nya semua sumber yang kita perlukan. Dan kedua, dia mesti menyimpannya di hadapan Yesus Kristus, yang di hadapan Pontius Pilatus menjadi saksi kebenaran. Tidak cukup bahawa kita mengambil nyawa kita daripada Tuhan; kita mesti bersaksi bahawa hidup kita datang daripada-Nya dan menjalaninya dalam menghadapi segala rintangan.


Pontius Pilatus mewakili semua halangan yang menghalang kesaksian kita. Kita dapat menghadapi tentangan itu tanpa rasa takut dan dengan iman, walaupun ia mungkin bermakna, seperti yang Yesus lakukan, hidup kita berubah menjadi salib.

Tugas yang diberikan kepada Timotius adalah ringkasan daripada perintah yang disenaraikan dalam ayat 11 dan 12: "kejarlah kebenaran, kesalehan, iman, kasih, ketekunan, dan kelemahlembutan. Berjuanglah dalam pertarungan iman yang baik. Berpeganglah pada hidup yang kekal..."


Sebagai Umat ​​Kristian, semua perintah ini mesti kita patuhi untuk kekal bebas daripada noda dan menjalani kehidupan yang telah Tuhan tanamkan dalam diri kita, walaupun kadangkala ia mungkin dihalang oleh tentangan. Yesus dapat mengalahkan Pilatus kerana Dia tidak seperti dia. Pilatus berdiri di satu sisi kebenaran, Yesus di sisi lain. Itulah cara untuk mengatasi halangan; itu juga cara untuk kita atasi.


Renungan Lanjutan:


Kejadian 39:7-12;

2 Timotius 2:22-26;

1 Yohanes 1:5-2:6


Doa:

Bapa yang pengasih, saya juga mempunyai tugas daripada-Mu - kewajipan untuk mengejar kebenaran, kesalehan, iman, kasih, ketekunan, kelemahlembutan, dan untuk memperoleh kehidupan kekal. Semoga saya sentiasa sedar akan kewajipan ini setiap hari dalam hidup saya. Amin.


Rev Gerawat Maran

コメント


bottom of page