top of page

Belajar Menjadi Seorang Raja


"Samuel mengambil tabung tanduknya yang berisi minyak itu.. Maka sejak hari itu dan seterusnya, Roh TUHAN turun atas Daud dengan penuh kuasa."(1 Samuel 16:1-13, ayat 13)


Renungan:

Semalam kita melihat salah faham boleh timbul daripada kata-kata atau implikasi yang tidak bersalah. Tiada satu pun yang dimaksudkan, tetapi salah baca dan menyebabkan kekeliruan. Selain Yesus, salah satu daripada orang yang paling disalahfahamkan dalam Kitab Suci ialah Raja Daud, dan pemeriksaan ringkas tentang kehidupannya akan menggambarkan kepada kita dinamika salah faham itu. Selepas Daud diurapi dengan minyak oleh Samuel, satu kenyataan dibuat kepada keluarga Isai, 'Putra bongsumu akan menjadi raja.' Tetapi belajar untuk menjadi raja termasuk belajar untuk menahan salah faham. Saul, raja Israel pada masa itu, mempunyai masalah yang mendalam dalam hidupnya yang menjadi nyata sebaik sahaja dia dilantik. Dia seorang yang sangat tidak selamat, dan seperti semua orang yang tidak selamat, cuba untuk mengimbangi kekurangannya dengan perkara-perkara seperti menyenangkan orang lain, menjaga dirinya sendiri, dan sebagainya. Suatu hari, semasa kembali dari pertempuran dengan orang Filistin dengan Daud, dia mendengar wanita menyanyikan lagu yang mereka cipta untuk menghormati kemenangan: 'Saul membunuh beribu-ribu, dan Daud berpuluh-puluh ribu' (1 Sam. 18:7) ) . Saul sangat terganggu. Bukan sahaja percanggahan dalam bilangan yang mengganggunya, tetapi fakta bahawa Daud dipuji: 'Apakah yang dapat dimilikinya lebih daripada kerajaan?' (ayat 8). Tetapi Daud bukanlah seorang yang mencari kerajaan. Dia adalah orang Saul, dan antara lain, pemuzik peribadinya. Tindakan Daud yang tidak bersalah telah disalahertikan oleh Saul sehingga kehidupan Daud sejak itu hampir tidak tertanggung. Jika ini memberikan keselesaan kepada anda, ia telah disalah ertikan, ia seolah-olah menjadi prosedur operasi standard bagi mereka yang dilantik oleh Tuhan untuk kementerian khas. Anda tidak berkembang sepenuhnya atau sepenuhnya tanpa disalahertikan.


Renungan Lanjut:

1 Sam.18:1-9; 20:1; 24:1-13


Doa:

Bapa, saya melihat bahwa meskipun kesalahpahaman kadang-kadang membuat saya merintih, itu juga membuat saya tumbuh. Bantulah saya untuk keluar dari semua kesalahpahaman saya sebagai orang yang lebih baik, bukan yang pahit. Karena nama-Mu yang kudus. Amin.


Rev Gerawat Maran

Comments


bottom of page