top of page

Berdoa Untuk Media
Kolose 1:5-6

5kerana harapan yang ada bagimu di syurga, yang telah kamu dengar dalam kata kebenaran, iaitu Injil, 6yang telah datang kepadamu. Di seluruh dunia, Injil ini sedang membuahkan manfaat dan tersebar luas, seperti dalam kalanganmu sejak kamu mendengar dan mengetahui kasih kurnia Allah dalam segala kebenarannya.


 

Bahan doa:

  1. Bangkit generasi pemberi informasi firman kebenaran

  2. Media berfungsi memberi idea firman kehidupan dan pengharapan

  3. Mendidik generasi berbagai lapis membezakan hal yang benar dan salah.

  4. Bijaksana menggunakan masa yang ada.


 

Doa:

Bapa yang punya kehidupan, kami bersyukur kerna mengenal Engkau sebagai Allah sumber hidup bagi umat manusia dibumi. Terpujilah nama-Mu diseluruh bumi.

Terima kasih untuk teknologi yang semakin berkembang, yang membolehkan kami menggunakan alat-alat ini bertujuan menyebarkan Kerajaan-Mu dibumi. Walaupun iblis juga banyak menggunkan alat ini untuk menyebarkan kebohongan dan penipuan, namun kami tahu Engkau memegang kekuasaan atas seluruh bumi.


Biarlah umat Tuhan diberikan hikmat untuk menyebarkan kebenaran yang akan memerdekakan banyak generasi yang terikat dengan dosa melalui media, mereka akan dididik akan kebenaran firman-Mu.


Bangkitkan sebuah generasi yang berani memberikan informasi-informasi yang berkaitan dengan firman-Mu tanpa takut dan gentar walau apapun cabaran. Biar infomasi itu menjangkau mereka yang sukar dijangkau dan mengubah hidup yang terikat dosa.


Kami juga berdoa agar umat-umat Tuhan bijak dan berhikmat menggunakan media sosial agar roh-roh dunia ini tidak merasuk dan merosakkan generasi dalam berbagai lapis. Tuhan, lindungilah umat-Mu daripada kekuatan kuasa musuh iaitu roh-roh dunia ini. Biar kami mampu menilai setiap manipulasi roh itu dan menepisnya dengan pimpinan kuasa Roh Allah yang bekerja di dalam kami.


Kami memohon roh kebijaksanaan menggunakan masa yang diberikan Tuhan kepada kami, agar jangan kami membazirkan waktu yang ada dengan perkara yang tidak membangun iman kami namun bijaksana menghitung hari-hari kami untuk mengerjakan hal-hal yang bermanfaat untuk Kerajaan-Mu.


Terima kasih kerna mendengar doa kami, dalam nama Yesus Tuhan kami berdoa, Amen.


Pr Linda Misak
bottom of page