top of page

Berdoa Untuk Perniagaan dan Kewangan


Matius 24:45-47

45"Siapakah hamba yang setia dan bijaksana? Dialah yang diamanahkan oleh tuannya menjadi pengurus rumahnya dan memberikan makan kepada hamba-hamba yang lain pada waktunya. 46Diberkatilah hamba itu jika dia didapati menjalankan tugas pada waktu tuannya kembali. 47Sesungguhnya, Aku berkata kepadamu, tuan itu akan mengamanahkan segala harta bendanya kepada hamba itu


 

Bahan Doa

  • Memiliki hati yang setia dan bijaksana

  • Boleh dipercaya dalam hal mengurus wang dan perniagaan

  • Dapat memberi makan kepada bangsa-bangsa dengan berkat yang dipercayakan.


 

Doa:

Tuhan yang memanggil kami menjadi alat Kerajaan-Mu, kami datang menghadap takhta kasih karunia-Mu, mengucap syukur kerna Engkau mau mempercayakan kami harta milik-Mu dibumi untuk diurus dengan baik. Hari ini kami memohon berikanlah kami hati yang setia, supaya kami bijaksana mengurus harta kekayaan surga yang Engkau percayakan kepada kami, agar kami tidak mengambil kesempatan atas kepercayaan-Mu terhadap kami.


Biarlah kami boleh dipercaya dalam hal kecil agar mampu menggalas tanggungjawab besar yang Kau berikan kepada kami.


Tuhan yang kami sembah, kiranya Roh-Mu sentiasa menyedarkan akan kelalaian-kelalaian kami agar kami tidak bersalah dalam hal mengurus kewangan bahkan berkat perniagaan yang Kau percayakan.


Kalaupun kami hari ini diberkati dengan perniagaan-perniagaan yang berkembang buatlah hati kami sentiasa condong kepada firman-Mu kerna semua berkat itu bertujuan agar kami menjadi berkat bagi banyak orang yang memerlukan. Bahkan mampu memberi makan bangsa-bangsa. Terima kasih Bapa untuk kepercayaan-Mu kepada kami. Dalam nama Yesus kami bersyukur. Amen.


Pr Linda Misak

Comments


bottom of page