top of page

Bukankah ada Sebabnya?
Bacaan alkitab: 1 Samuel 17-26


1 Samuel 17: 29b – Alkitab Terjemahan Lama


Tema kita untuk beberapa hari ke depan adalah “Mengenal Tuhan” dan Mengetahui Karya-Nya pada masa depan. Kita akan melihat kehidupan, kejayaan, kegagalan, dan warisan Daud. Dalam Kisah Para Rasul 13:22, Tuhan berkata, “Aku telah mendapat Daud bin Isai, seorang yang berkenan di hati-Ku dan yang melakukan segala kehendak-Ku.” Ini bererti Daud melakukan apa pun yang Tuhan ingin dia lakukan.


Tidakkah anda semua setuju bahawa manusia memerlukan sebab untuk percaya, sesuatu yang lebih besar daripada diri mereka sendiri untuk hidup bahkan sanggup mati untuknya? Itulah yang dialami Daud untuk Tuhan. Daud lebih mementingkan tujuan Tuhan daripada kemuliaan dan kehormatan peribadinya sendiri. Dia mempunyai semangat yang berkobar-kobar akan nama dan tujuan Tuhan.


Dalam pertemuannya dengan Goliat, Daud disalah faham dan ditegur di tengah khalayak ramai oleh saudaranya sendiri, mungkin juga ditertawakan di tengah-tengah tentera yang lain. Eliab mengejeknya dan berkata, “Aku kenal sifat pemberanimu dan kejahatan hatimu: engkau datang ke mari dengan maksud melihat pertempuran.” (1 Sam 17:28). Namun, Daud tidak membiarkan kata-kata yang menyakitkan itu menghentikannya. Tidak mudah baginya untuk menutup suara-suara negatif dan menyakitkan; malah, kejayaan itu sangat penting dan mendorongnya untuk mencapai kejayaan itu. Dia pergi keluar untuk memenuhi panggilannya yang ditetapkan Tuhan dan menjatuhkan raksasa yang mengancam.


Dalam pertempurannya dengan Goliat dia memberitahu orang Filistin, “Engkau mendatangi aku dengan pedang dan tombak dan lembing, tetapi aku mendatangi engkau dengan nama TUHAN semesta alam, Allah segala barisan Israel yang kau tantang itu.” (1 Sam 17:45). Daud hidup dan bernafas untuk kemuliaan nama Tuhan, dan penyebaran kemasyhuran Tuhan. Dia mengenal Tuhannya dan menjadi sebahagian daripada rancangan Tuhan.


Pr Sam Ang, NECF


Comments


bottom of page