top of page

Dari Buahnya Kamu Akan Mengenali Mereka


Petikan Ayat: Galatia 5:22-25; Matius 7:16


Renungan Peribadi:


Rencana Tuhan untuk hidup anda bukanlah agar anda akan berjaya, sebaliknya Dia mahu anda berbuah.

“Tetapi buah Roh ialah kasih, sukacita, damai sejahtera, kesabaran, kemurahan, kebaikan, kesetiaan, kelemahlembutan, dan penguasaan diri. Terhadap perkara sedemikian tidak ada undang-undang. Mereka yang menjadi milik Kristus telah menyalibkan sifat berdosa dengan nafsu dan keinginannya. Oleh kerana kita hidup oleh Roh, marilah kita terus berjalan bersama dengan Roh.” (Galatia 4:22-25).

1. Buah adalah bukti hubungan saya dengan Yesus.

(In the science of tree-bearing fruits)Dalam ilmu buah yang menghasilkan pohon, banyak cabang lain pada pokok anggur yang hanya menumbuhkan daun tetapi tidak menghasilkan buah. Meskipun penuh dengan daun, mereka dipotong dan dibakar karena bersaing dengan cabang-cabang yang berbuah untuk kehidupan pokok anggur. Cabang-cabang yang berdaun hanya merupakan ikatan yang dangkal - tidak berguna bagi pokok anggur dan penanam anggur.


2. Saya tidak bisa menghasilkan buah; Saya hanya menghasilkan buah yang Yesus hasilkan.

Konsep ini tidak dapat diilustrasikan dengan lebih baik sebagai berikut: Tanggungjawab saya sebagai cabang hanyalah untuk tersedia bagi Tuhan, melalui Roh Kudus, untuk menghasilkan buahNya melalui saya.


3. Cabang yang dipangkas menghasilkan lebih banyak buah.

Salah seorang hamba yang paling berbuah dalam sejarah

kekristenan adalah seorang pria kecil bernama Paulus. Tuhan menggunakan Rasul "Pendek" untuk memulai gereja dan menulis lebih dari setengah kitab dalam Perjanjian Baru. Tetapi ketika anda membaca sejarah Kisah Para Rasul anda melihat bahwa hidupnya penuh dengan penderitaan dan musuh. Dengan kata lain, Tuhan melakukan banyak pemangkasan dalam hidupnya (Baca 2 Korintus 11:24-27).


4. Tanggungjawab utama saya adalah untuk terus berhubung dengan Yesus.

Perkataan terbaik untuk menggambarkan hubungan dahan dengan pokok anggur ialah pergantungan. Dahan hanyalah lanjutan dari pokok anggur. Jangan sekali-kali menjalani hidup anda dengan membalikkan fakta ini. Pengakuan anda seharusnya, “Saya bergantung kepada Yesus sebagai pokok anggur untuk membenarkan hidup-Nya mengalir melalui saya.”

Soalan Aplikasi : Apakah anda telah menjadikan Yohanes 15:5 sebagai

salah satu ayat hidup anda? Alkitab berkata anda dan saya boleh

membuat hubungan penting dengan Yesus melalui pertobatan dan

iman dengan berpaling daripada dosa dan diri sendiri, dan

mempercayai Kristus sebagai Penyelamat anda, Dia Pokok Anggur

yang benar.


Doa : Tuhan, terima kasih kerana Engkau sudi memberi saya makan

dan mengangkat saya dari ketandusan. Roh Kudus, tolong saya untuk memperbaharui komitmen saya untuk tinggal di dalam Kristus supaya saya boleh menghasilkan buah, lebih banyak buah, dan banyak buah watak dan tingkahlaku Kristus untuk kemuliaan Tuhan!


Amin.


Pr Roland

Comments


bottom of page