top of page

Dia Menyelamatkan Saya Daripada Segala Kesusahan Saya


Bacaan Alkitab: Mazmur 26-35


Mazmur 34::4 dan 6 berkata, “Aku telah berseru kepada Tuhan, dan Dia mendengar seruanku; lalu Dia menyelamatkanku daripada semua yang kutakuti.” “Orang malang berseru merayu, dan Tuhan mendengar rayuannya; lalu menyelamatkannya daripada segala kesusahannya.”


Daud berada di dalam gua Adulam ketika dia menulis Mazmur 34, sebuah mazmur yang menggembirakan dan bijaksana yang dinyanyikan di hadapan kira-kira 400 orang yang putus asa, tertekan dan sedih. Mazmur ini mengajak kita untuk meninggikan, menyembah dan memuji Tuhan pada setiap masa, sama ada baik atau tidak. Carilah Dia maka Dia akan menghampiri kamu dan melepaskan kamu dari segala ketakutan.


Apabila kita memandang kepada TUHAN, kita akan menyatakan kemuliaan-Nya dan setia, dan apabila kita berseru, Tuhan akan menyelamatkan kita dari kesusahan kita. Ada perlindungan dan pembebasan bagi mereka yang takut kepada-Nya. Kita mengalami sendiri bahawa TUHAN itu memang baik dan diberkatilah mereka yang menjadikan Dia tempat perlindungan mereka. Apabila kita takut akan TUHAN, kita tidak kekurangan apa pun dan mempunyai segala yang kita perlukan.


Takut akan TUHAN akan menyebabkan kita menjaga lidah kita daripada yang jahat dan bibir kita daripada berdusta. Kita akan menyukai kehidupan dan melihat banyak hari yang baik. Kita akan berpaling dari kejahatan dan melakukan kebaikan, mencari perdamaian dan bukannya perselisihan.

Semoga kita berpaling kepada TUHAN kita untuk menyelamatkan kita dari segala kesusahan kita kerana takut akan TUHAN akan membuang segala ketakutan yang lain!


Doa:

Tuhan Yesus, Engkau adalah perlindungan kami, dan Engkau menenangkan kami di tengah-tengah ribut yang mengamuk. Biarlah kami melemparkan kebimbangan dan ketakutan kami kepada-Mu, kerana Engkau mengambil berat dan hanya Engkau sahaja yang dapat menyelamatkan! Amin.


Pr Jeffery Chua, NECF


Comments


bottom of page