top of page

Dibalut dengan Niat Baik


"... datanglah kepada-Ku untuk minum... dalam hatinya akan terpancar mata air yang memberi hidup.’ ” (Yohanes 7:25-44, ayat 37-38).


Semalam kita bincang sikap salah. Mungkin kita melakukan perkara yang baik, tetapi dengan sikap yang buruk. Apabila kita melakukannya, tugas kita menjadi tercemar. Saya mendengar tentang sekumpulan orang dewasa muda - semua orang Kristian - yang mengambil masa sepanjang tempoh Krismas untuk memberi makan kepada gelandangan di tebing Sungai Thames di London. Salah seorang yang mereka layani berkomentar, 'Orang lain memberi kami makanan yang lebih baik dan banyak makanan, tetapi kamu orang Kristian seolah-olah menyelesaikannya dengan niat yang baik.'


Adalah salah untuk mengatakan bahawa organisasi bukan Kristian yang melakukan kerja yang serupa tidak didorong oleh niat yang baik, tetapi mereka yang diberi makan oleh orang Kristian merasakan ada semangat untuk memberi mereka yang tidak seperti yang lain. Ia adalah roh Kristus. Rasanya berlarutan lama selepas makanan dicerna. Jadi apa sahaja yang anda lakukan untuk orang lain, pastikan anda melakukannya dengan cara Kristian - dalam semangat Yesus Kristus.


Satu lagi perkara yang harus kita jauhkan daripada kerja kita ialah noda kekosongan. Dalam bab yang kita baca dari 1 Timotius 6, kita melihat bahawa Paulus mengarahkan Timotius untuk menjaga kewajipannya bersih daripada noda 'di hadapan Tuhan yang adalah Sumber Kehidupan bagi semua' (1 Timotius 6:13, Moffatt).


Implikasinya di sini ialah kerana Tuhan mempunyai sumber yang tidak terhingga, adalah bodoh untuk tidak memanfaatkan sumber tersebut. Seorang pelawat di Texas mengulas kepada penduduk tempatan, "Nampaknya hujan akan turun." Orang Texas itu mendongak ke langit yang bergegas di atas dan berkata, 'Ah, itu hanya kabus kosong yang terapung di sekelilingnya.' Dengan nama Allah, saya memohon anda semua untuk memastikan bahawa perkara yang sama tidak boleh dikatakan tentang kita dari segi moral dan rohani - bahawa kita hanya mengambang kekosongan.


Renungan Lanjutan:

1 Samuel 30:11-24; 2 Petrus 2:12-19


Doa:

Tuhan, ampunilah saya jika, apabila orang-orang tidak percaya di sekeliling saya memerlukan hujan Roh yang menyegarkan, saya hanya menjadi pelampung kosong. Engkau telah memberikan janji sumber yang tidak terbatas; tolong bantu saya memanfaatkannya. Dalam nama Kristus. Amin.


Rev Gerawat Maran

bottom of page