DOA NECF Hari 11: Asas Hikmat
- Komuniti Digital 05

- Aug 17
- 2 min read

“Permulaan hikmat adalah takut akan TUHAN, dan mengenal Yang Mahakudus adalah pengertian. ” (Amsal 9:10)
Pada zaman ketika pendapat lebih tinggi daripada kebenaran, dan kebebasan peribadi disalah anggap sebagai autoriti tertinggi, takut akan Tuhan terasa seperti peninggalan kuno. Namun, Kitab Suci secara eksplisit menyatakan bahawa takut akan Tuhan adalah asas hikmat. Takut akan Tuhan bererti berdiri dalam penghormatan terhadap kekudusan, keadilan, dan keagungan-Nya. Itu adalah sikap penyerahan yang mengakui pemerintahan Tuhan yang sah ke atas hidup kita.
Apabila rasa takut akan Tuhan tidak ada, masyarakat akan merosot ke dalam kekacauan moral. Hakim-hakim 21:25 menyebutkan bahawa: “Pada zaman itu tidak ada raja di antara orang Israel; setiap orang berbuat apa yang benar menurut pandangannya sendiri. ” Ini adalah buah yang tidak dapat dielakkan bagi seorang Kristian atau bangsa yang tidak memiliki takut akan Tuhan. Budaya boikot dan kepercayaan kesedaran sosial yang berkembang dalam persekitaran seperti itu, menggantikan kebenaran ilahi dengan pendapat jangka pendek.
Renungkan:
Apakah takut akan Tuhan menjadi dasar keputusan saya, atau apakah saya telah mengizinkan budaya dan orang lain menentukan nilai saya?
Doa Hari Ini:
Tuhan, bangkitkan dalam diri saya rasa hormat yang dalam dan kudus kepada-Mu. Ajar saya untuk mencintai apa yang Engkau cintai dan membenci apa yang Engkau benci. Biarlah hikmat-Mu membimbing langkah-langkah saya saat aku dengan rendah hati tunduk pada kekuasaan-Mu. Amin.
Mintalah Tuhan untuk menyatakan Diri-Nya melalui kuasa Roh Kudus kepada mereka yang hidup dalam dosa. Berdoalah agar Dia memampukan mereka yang tidak berdaya untuk mengatasi dosa-dosa yang biasa mereka lakukan, dan mereka yang keras hati oleh dosa agar mereka bertaubat. (Yohanes 14:26)
Berdoalah untuk penyelesaian konkrit daripada semua pihak berkepentingan terhadap isu pengangguran di kalangan belia yang menimbulkan ancaman serius bagi pertumbuhan ekonomi negara secara keseluruhan. Perangkaan Disember 2023 menunjukkan kadar pengangguran sebanyak 10.6% (sekitar 307, 200) di kalangan belia berumur 15-24 tahun yang merupakan 76% daripada kadar pengangguran negara sebanyak 3.3%.
Rev Elisha Satvinder




Comments