top of page

Ganjaran Abadi


"Aku sekarang bersukacita atas penderitaanku untukmu..." (Kolose 1:15-29, ayat 24)


Penyerahan, perlawanan - reaksi-reaksi ini mungkin dapat dimaklumi dalam beberapa situasi tetapi tidak semestinya merupakan reaksi yang membantu. Apakah reaksi yang betul terhadap apa sahaja Yang Maha Kuasa pilih untuk kita?


Rasul Paulus memberikan jawapan kepada soalan ini dalam teks kita hari ini. 'bersukacita', katanya, 'dalam penderitaan yang kualami untuk kamu.'


Sekarang, dalam keadaan itu benar-benar luar biasa. Fikirkan apakah penderitaan-penderitaan itu. Rasul itu sudah tua, di dalam penjara dan sepi. Dia telah melalui segala jenis kesulitan untuk menyebarkan berita baik. Tetapi dia berseru dengan berani. 'Aku bersukacita dalam penderitaanku.' Dan itu, saya mencadangkan, boleh menjadi reaksi kita terhadap segala sesuatu yang berlaku dalam hidup kita. Tentu saja, tidak mudah untuk merespon seperti Paulus, tetapi Allah dapat membantu kita melakukannya. Ini adalah perkara yang sangat penting sehingga saya ingin menghabiskan beberapa hari untuk meneroka bagaimana mungkin untuk bersukacita di tengah-tengah keadaan sulit.


Anda boleh bersukacita dalamnya, sebagai contoh, dengan memandangnya dalam cahaya balasan abadi Anda. Ini adalah sebahagian dari cara Paulus mengendalikannya sendiri: 'Kesusahan yang ringan dan hanya sedetik ini membawa bagi kami kemuliaan yang kekal tanpa bandingan. Kami tidak mementingkan hal-hal yang kelihatan, tetapi hal-hal yang tidak kelihatan; kerana yang kelihatan itu cuma sedetik, manakala yang tidak kelihatan itu kekal.' (2 Korintus 4:17-18). Apabila kehendak Tuhan melalui air yang sukar - kesedihan, kekecewaan, kehilangan - anda boleh bersukacita dan berada dalam ketenangan dengan memikirkan kemuliaan yang menanti anda. Terdapat balasan di hadapan dengan nilai yang begitu besar sehingga kos kesakitan akan terasa seperti tiada apa-apa.


Renungan Lanjut:

Yohanes 16:21-24; 2 Korintus 4:7-18


Doa:

Bapa, saya tidak boleh melakukannya tanpa bantuan - untuk bergembira pada masa kesusahan. Berilah saya, saya mohon, kekuatan dan kuasa-Mu agar kegembiraan akan menjadi ciri semangat saya. Dalam nama Yesus saya memohon. Amin.


Rev Gerawat Maran

Related Posts

See All

Dia Tuhan Yang Tidak Pernah Berubah

“...Tetapi Engkaulah Allah yang sudi mengampuni, yang pengasih dan penyayang, yang panjang sabar dan berlimpah kasih setia-Nya. Engkau tidak meninggalkan mereka....” Nehemia 9:17b Oleh kerana mereka t

Comments


bottom of page