top of page

Hadir!


'Kerana ganjaran dosa ialah kematian, tetapi kurnia Allah ialah kehidupan kekal dalam Kristus Yesus, Tuhan kita.' (Roma 6:12-23, ayat 23).


Semalam kita melihat bahawa selepas kematian Kristus di salib dan kebangkitan-Nya yang penuh dengan kemenangan, konsep baru mengenai kematian wujud. Perbendaharaan kata, kita katakan, berubah untuk menyesuaikan dengan fakta. Seorang penceramah yang saya dengar menunjukkan bahawa selepas kebangkitan Kristus, Perjanjian Baru tidak menggambarkan mana-mana orang percaya sebagai telah mati. Kematian fizikal disebut, tetapi kita diberi jaminan bahawa ia tidak boleh 'memisahkan kita dari kasih Allah yang ada dalam Kristus Yesus, Tuhan kita' (Roma 8:38-39). Dan dalam Wahyu kita membaca, '... maut dan Hades dilemparkan ke dalam lautan api' (Wahyu 20:14). Itu adalah kematian terakhir bagi maut.


'Dalam Kristus' tiada kematian, bukan kematian seperti yang difahami secara umum - pemberhentian kewujudan. Semua orang dalam-Nya hidup dengan kehidupan yang kekal. Kematian, seperti yang kita nyatakan, adalah tidur, kepergian, penyerahan roh kepada Tuhan. Apabila kita dalam Kristus, kematian adalah sesuatu yang tidak dapat difikirkan. Fakta yang mulia ini berada dalam-Nya bermakna kita tidak mati tetapi hidup selama-lamanya. Ia adalah, seperti yang seseorang katakan, selang masa apabila kita menunggu untuk menukar tubuh lama kita kepada tubuh baru. Tiada seorang pun dalam-Nya mati - tiada seorang pun. Dalam Yesus kita tidak boleh mati, kerana Dia datang ke dunia ini untuk memberikan kita hidup yang kekal. Hujah besar Paulus, tentunya, adalah bahawa apabila orang percaya mati secara fizikal mereka tidak hilang. Jika Kristus bangkit dari kematian maka mereka juga akan bangkit.


Para sami yang tergolong dalam suatu perintah tertentu secara berkala mengiktiraf kebangkitan Kristus. Semasa mereka duduk dalam bulatan, nama setiap sami dipanggil dan setiap orang menjawab, 'Hadir.' Kemudian nama Yesus Kristus dipanggil, dan bersama-sama mereka menjawab, 'Hadir.' Kehidupan-Nya menjamin kehidupan kita. 'Kerana Aku hidup,' kata Tuhan kita, 'kamu juga akan hidup' (Yohanes 14:19). Dan betapa benarnya!


Renungan Lanjutan:

Yohanes 14:1-4;

2 Timotius 4:6-8


Doa:

Ya Yesus, Tuhan dan Penguasa kehidupan dan kematian, saya amat bersyukur bahawa dalam Engkau saya boleh berkata kepada kematian, 'Engkau tiada kuasa atas diriku. Aku telah menemukan Hidup.' Aku bersatu dengan Hidup dan bergembira dengan hidup. Haleluya!

Comments


bottom of page