top of page

Harapan Kebangkitan


Sekiranya dalam hidup ini sahaja kita mempunyai harapan dalam Kristus, kitalah yang paling malang antara manusia! (1 Korintus 15:12-28, ayat 19)


Renungan:


Kita berhenti seketika pada Bulan Paskah ini untuk memberi tumpuan kepada fakta kemuliaan tentang kebangkitan Yesus. Mungkin bagi sesetengah orang, dengan menarik perhatian kepada kebangkitan di tengah-tengah tema kemanusiaan Kristus, saya hanya menghormati hari itu, tetapi percayalah, ada lebih banyak lagi daripada itu.


Pertimbangkan bagaimana keadaan kita jika tidak ada kebangkitan. Elie Wiesel, yang menjadi mangsa Holocaust, memberitahu dalam bukunya Night tentang kejadian di kem tahanan apabila dia menyaksikan seorang kanak-kanak digantung. Dia menggambarkan kanak-kanak itu sebagai wajah malaikat yang sedih, dan ketika dia dan orang lain melihat peristiwa kejam itu berlaku, dia mendengar suara di belakangnya mengerang, 'Di manakah Allah? Dimanakah dia? Dimana dia sekarang?' Wiesel meneruskan bahawa akibat daripada perkara yang dia saksikan di kem tahanan, dia pesimis: 'Adakah kata-kata seperti harapan, kebahagiaan dan kegembiraan akan mempunyai apa-apa makna lagi?'


Saya berkata, 'Ya, anda boleh'. Dan inilah sebabnya - Yesus juga mempunyai saat-saat ketika Dia berseru, 'Tuhanku, Tuhanku, mengapakah Engkau meninggalkan Aku?' Dia sangat tahu bagaimana untuk mengenal pasti sepenuhnya kesakitan dan penderitaan yang kadang-kadang menyelubungi tubuh dan jiwa kita, tetapi ia tidak berakhir di situ - ia berakhir dengan kebangkitan. Itulah harapan yang ditimbulkan oleh kebangkitan - harapan bahawa dosa, kesakitan, penderitaan, dan kematian bukanlah pengakhiran. Ia adalah kehidupan yang akhirnya - kehidupan yang mulia, kekal, dan berlimpah. Kebangkitan menambah satu lagi lapisan kepada pengalaman manusia dan memberitahu kita bahawa apa pun sebab Tuhan membenarkan kesakitan dan penderitaan, mereka adalah musuh yang dikalahkan. Sesukar mana pun untuk dipercayai, kebaikan mesti keluar daripada mereka. Kebangkitan adalah jaminan bahawa ia akan berlaku.


Renungan Lanjutan:


Matius 28:1-10;

Lukas 24:9-12;

1 Korintus 15:1-8


Doa:


Bapa yang penuh kasih dan penyayang, saya sangat bersyukur bahwa dalam segala hal, Engkau memiliki kata terakhir. Dan kata terakhir-Mu bukanlah kematian - melainkan hidup. Angkatlah hatiku pada hari kebangkitan ini untuk menghargai dan menikmati fakta ini. Dalam nama Kristus saya memohon. Amin.


Rev Gerawat Maran

コメント


bottom of page