top of page

Jangan Bimbang!

Renungan 7 Hari Untuk Suami Isteri Yang Menghormati Ibubapa


Hari ke-6


Ayat Alkitab:


"Jangan bimbangkan apa pun. Dalam segala hal, dengan berdoa dan memohon, dengan mengucapkan kesyukuran, beritahulah hasratmu kepada Allah. Dan sejahtera Allah yang melebihi pengertian manusia akan memelihara hati dan fikiranmu dalam Kristus Yesus." (Filipi 4:6-7)


Renungan:


Mengurus ibu bapa yang sudah uzur boleh menjadi pengalaman yang menimbulkan tekanan. Penting untuk diingat bahawa kita tidak perlu membawa beban ini sendirian. Kita boleh membawa kekhuatiran dan kebimbangan kita kepada Allah dalam doa.


Apabila kita berdoa, kita tidak hanya meminta Allah memperbaiki masalah kita. Kita juga menunjukkan kepercayaan kita kepada-Nya. Kita mengakui bahawa Dia berkuasa dan mempunyai rancangan untuk hidup kita.


Apabila kita berdoa dengan ucapan syukur, kita memberi tumpuan kepada perkara-perkara baik dalam hidup kita. Ini membantu kita untuk mempertahankan sikap positif, walaupun dalam cabaran.


Jika kita berdoa dan mempercayai Allah, Dia akan memberikan kita ketenangan yang kita perlukan untuk menjaga ibu bapa yang sudah uzur.


Aplikasi:


Luangkan sedikit waktu setiap hari untuk berdoa bagi ibu bapa yang sudah uzur.

Minta Allah memberikan kekuatan dan hikmah untuk menjaga mereka.

Nyatakan kepercayaan anda kepada Allah dan kesyukuran anda atas berkat-Nya.


Doa:


Ya Tuhan,


Saya berdoa bagi ibu bapa yang sudah uzur. Saya bersyukur atas kasih dan sokongan mereka sepanjang tahun. Saya berdoa agar Engkau memberikan saya kekuatan dan hikmah untuk menjaga mereka. Saya percaya kepada-Mu dan saya bersyukur atas berkat-Mu.


Dalam nama Yesus, amin.


Comments


bottom of page