top of page

Kebanggaan dan Prasangka


...“Siapakah orang ini yang mengkufuri Allah? Tiada siapa boleh mengampunkan dosa kecuali Allah!” (Lukas 5:17-26, ayat 21)


Renungan:


Isu yang kita hadapi hari ini adalah salah satu yang saya fikirkan dengan teliti sebelum membawanya kepada anda - isu kebanggaan dan prasangka. Hal ini juga dialami oleh Yesus, kerana Dia telah dilarang sejak awal oleh para pemimpin agama dan guru pada zamannya. Orang Farisi begitu bersemangat sehingga sejurus selepas Yesus muncul, mereka mula menginginkan kematian-Nya dan, pada saat yang tepat, cuba untuk mencapainya: "Tetapi orang Farisi pergi dan bersekongkol untuk membunuh Yesus" (Matius 12:14).


Siapakah mereka yang terperangkap dalam kebanggaan dan prasangka sehingga mereka sebenarnya berkomplot untuk membawa kematian Anak Tuhan? Orang Farisi adalah orang yang sangat beragama. Seorang sarjana berkata, "Mereka membesar sebagai sekolah pemikir dan kumpulan guru sepanjang berabad-abad antara Perjanjian Lama dan Baru. Tetapi tanpa kerja-kerja untuk memeliharanya, orang Yahudi mungkin telah hilang dalam kerumunan bangsa-bangsa pagan lama sebelum Kristus ada, dilahirkan di Betlehem." Seperti yang anda ketahui, dalam beberapa abad sebelum kelahiran Yesus, keturunan raja nabi-nabi Yahudi berakhir. Tidak ada Yesaya, Yeremia, Amos, atau Yehezkiel - dan orang Farisi, sebagai satu kumpulan, sebahagiannya mengisi kekosongan yang ditinggalkan oleh ketiadaan mereka. Mereka bukan imam - atau hanya sangat jarang berlaku. Tidak seorang pun boleh menjadi imam jika dia bukan berasal dari keluarga imam. Beberapa pengulas mengatakan bahawa orang Farisi menjadi hati nurani bangsa Ibrani. Pada pendapat anda, apakah perasaan Yesus, dihalang oleh wakil yang dikatakan daripada mereka yang Dia datang untuk menyelamatkan dan berkhidmat?


Renungan Lanjutan:


Yohanes 4:1-30, 39-42


Doa:

Ya Yesus, Tuhan dan Guru saya, apabila saya memikirkan betapa banyak yang Engkau alami semasa Engkau berada di bumi ini, hati saya tunduk dalam rasa terima kasih yang mendalam dan rasa kagum yang paling dalam. Cinta sebegitu boleh mengisi hati saya selamanya. Terima kasih, Penyelamat saya. Amin.


Rev Gerawat Maran

bottom of page