top of page

Kebebasan daripada Dengki


Jika kita hidup dalam Roh, marilah kita berbuat segalanya dalam Roh juga. Janganlah kita menjadi bongkak, saling menyakitkan hati, dan berdengki-dengkian sama sendiri. Galatia 5:25-26


Semasa berdoa, mintalah Roh Kudus untuk membimbing anda dalam semua hubungan anda. Mintalah Tuhan untuk mengajar anda untuk menjadi rendah hati, supaya anda boleh melayani dan meraikan orang lain dengan cara yang sama yang Yesus lakukan. Mintalah Tuhan memberi anda kebebasan daripada perbandingan dan tetapkan hati anda untuk menjadi lebih seperti Yesus.


Doa:


Ya Tuhan,


Saya berterima kasih kepada-Mu atas perkataan yang Engkau berikan dalam Kitab Galatia. Engkau mengingatkan saya untuk hidup selaras dengan Roh Kudus-Mu. Saya berdoa agar Roh Kudus akan memimpin saya dalam setiap perhubungan dan interaksi dengan orang lain.


Tolong ajar saya untuk menjadi rendah hati, seperti contoh yang ditunjukkan oleh Yesus. Bantu saya untuk melayani dan meraikan orang lain tanpa rasa iri hati atau hasad dengki. Beri saya kebebasan daripada membandingkan dengan orang lain, tetapi bimbing hati saya untuk menjadi lebih seperti Yesus dalam segala hal.


Ya Tuhan, saya akui kadangkala timbul rasa iri hati dan cemburu dalam hati. Tolong bersihkan hati saya dari perasaan negatif ini. Bantu saya untuk bergembira dengan kejayaan dan berkat orang lain, dan tidak cuba mencari nilai atau penerimaan daripada orang lain.


Berikan saya pandangan yang baik tentang diri saya dan kenali keunikan yang telah Engkau berikan kepada saya. Kuatkan kepercayaan saya bahawa saya adalah anak kesayanganMu, dan kehendakMu untuk hidup saya adalah yang terbaik.


Ya Tuhan, saya berdoa agar hidup saya mencerminkan kasih, kerendahan hati, dan kebijaksanaan yang terdapat dalam kehidupan Yesus. Biarkan hati saya terbuka untuk belajar dan berkembang dalam iman setiap hari.


Dalam nama Yesus, saya berdoa. Amin.

Comments


bottom of page