top of page

Kebebasan daripada Kemurungan dan Kebimbangan


Bersukacitalah dalam Tuhan sentiasa. Kukatakan lagi: Bersukacitalah!

Biar sikapmu yang lemah lembut diketahui oleh semua orang. Tuhan ada berhampiran. Jangan bimbangkan apa pun. Dalam segala hal, dengan berdoa dan memohon, dengan mengucapkan kesyukuran, beritahulah hasratmu kepada Allah. Dan sejahtera Allah yang melebihi pengertian manusia akan memelihara hati dan fikiranmu dalam Kristus Yesus. Filipi 4:4-7


Pada kali ini, mari kita renungkan ayat ini yang mengajak kita untuk membebaskan diri daripada kemurungan dan keresahan melalui rahmat dan ketenangan Allah. Tuhan ingin kita percaya sepenuhnya kepada-Nya, menyerahkan kekhawatiran kita kepada-Nya, dan berpaling kepada-Nya dalam doa dan syafaat dengan ucapan syukur. Dalam proses itu, kita boleh meminta agar kedamaian Tuhan yang mengatasi semua pemahaman menjaga hati dan fikiran kita, memberikan kita kebebasan daripada kesan lumpuh akibat kemurungan dan kebimbangan.


Doa:

Ya Allah, dalam doa ini saya bawa kepadaMu segala kerisauan, keresahan dan keperitan yang aku alami. Saya melemparkan semua beban ini kepadaMu, kerana saya tahu Engkau mengambil berat dan mengawasiku dengan penuh kasih sayang.


Saya memohon agar kedamaian-Mu akan menjaga hati dan fikiran saya, menggantikan kegelisahan dan keresahan dengan ketenangan dan kegembiraan yang hanya boleh didapati dalam hubungan yang dekat dengan-Mu.


Bapa, dalam doa ini saya bersyukur kepada-Mu atas kehadiran-Mu yang hakiki dan kasih-Mu yang tidak berbelah bahagi. Terima kasih kerana sentiasa dekat dengan saya, walaupun dalam kegelapan dan kesusahan. Terima kasih kerana menjadi Tuhan yang prihatin dan penyembuh segala penyakit dan luka emosi. Saya percaya bahawa Engkau mempunyai kuasa untuk membebaskan saya daripada kemurungan dan kebimbangan.


Terima kasih, Tuhan, atas damai sejahtera-Mu yang melampaui segala pengertian. Terima kasih kerana Engkau adalah Tuhan yang dapat mengubati hati dan fikiran yang terluka. Terima kasih kerana menjadi sumber kegembiraan dan kehidupan yang sebenar. Dalam nama Yesus, yang membawa kedamaian yang tidak tergoyahkan, saya berdoa. Amin.

bottom of page