top of page

Kebijaksanaan dalam Penempatan dan Peranan


Bacaan Alkitab: Bilangan 1-4


Orang Israel pun melakukannya. Selaras dengan segala yang diperintahkan TUHAN kepada Musa, demikianlah dilakukan mereka. Bilangan 1:54 (AVB)


Ayat ini menekankan bahawa setiap suku Israel menjalankan tugasnya mengikut perintah Tuhan, menunjukkan bahawa setiap individu dan kumpulan mempunyai peranan yang ditentukan oleh Tuhan. Renungan ini mengajak kita merenung untuk memenuhi peranan kita dalam kehidupan mengikut perancangan Tuhan.


Dalam masyarakat dan keluarga, adalah penting untuk menyedari bahawa setiap individu mempunyai peranan dan tanggungjawab masing-masing. Sebagaimana umat Israel mentaati ketetapan Tuhan, kita juga diingatkan untuk menjalankan peranan kita dengan penuh kebijaksanaan, ketaatan dan tanggungjawab.


Doa Hari Ini:

  1. Doa memohon Kebijaksanaan dalam Memenuhi Peranan: Berdoalah agar kita diberi kebijaksanaan dan keazaman untuk memahami dan menunaikan peranan dan tanggungjawab kita dengan penuh ketaatan kepada Allah. Mohonlah pertolonganNya agar kita dapat menjalankan tugas dengan baik, mengikut perancangan dan kehendakNya.

  2. Doa Kepimpinan Bijak: Berdoa agar setiap pemimpin dalam keluarga, gereja, masyarakat dan negara diberikan hikmat oleh Tuhan untuk memimpin dengan betul. Mohon pertolonganNya agar pemimpin dapat memahami peranan dan tanggungjawab mereka secara mendalam, agar dapat memberikan pengaruh yang positif dan membina sesuai dengan kehendak Tuhan.

  3. Doa untuk Memahami Panggilan dan Bakat: Berdoa agar setiap individu memahami dengan jelas panggilan dan bakat yang Tuhan berikan kepada mereka. Mintalah bimbingan daripada-Nya supaya kita dapat mengembangkan dan menggunakan bakat dan panggilan ini untuk kemuliaan-Nya dan pemenuhan peranan yang telah ditetapkan-Nya dalam kehidupan kita.

Comments


bottom of page