top of page

Kedukaan Melibatkan Usaha


'Tiada seorang pun yang berkata kepadanya, kerana mereka melihat betapa beratnya penderitaan-Nya.' (Ayub 2:1-13, ay.13)


Renungan:


Kami terus mengkaji keadaan Ayub, terutamanya yang berkaitan dengan kesedihan. Sesetengah orang Kristian mengajar bahawa cara untuk menangani semua isu kehidupan yang menyusahkan (walaupun kehilangan orang yang disayangi) adalah dengan mengangkat hati anda kepada Tuhan dalam kesyukuran dan hanya menumpukan kepada-Nya. Jika anda memikirkan perkara negatif, mereka berkata, anda akan membenarkan benih keraguan untuk menyerang hati anda dan ini akan menjejaskan kehidupan rohani anda dan membawa anda ke dalam perhambaan kepada keraguan dan ketidakpercayaan.


Semua kesilapan adalah kebenaran yang tidak seimbang, dan kesilapan ini, seperti banyak yang lain, mempunyai inti kebenaran - tetapi ia bukan kebenaran dalam keseimbangan. Memang benar apabila ditimpa musibah, kita harus menumpukan perhatian kepada Tuhan, tetapi tidak benar kita berusaha melarikan diri daripada perasaan kehilangan dan kesedihan yang merupakan tindak balas semula jadi jiwa. Semalam kita melihat bahawa reaksi awal Ayub terhadap kehilangannya adalah untuk mengangkat hatinya kepada Tuhan, tetapi hari ini kita melihat dia bekerja dan hidup melalui kesedihannya. Perhatikan bagaimana mereka yang berkongsi pengalaman dengannya tidak berkata apa-apa, tetapi hanya duduk diam.


Joe Bayly, seorang penulis Kristian yang berharap kehilangan tiga anak remajanya melalui kematian, berkata dalam bukunya The View from the Hearse, 'Salah satu sumbangan terbaik yang boleh kita lakukan kepada seseorang yang mengalami penderitaan dan kehilangan yang teruk ialah kehadiran kita tanpa kata-kata. , walaupun ayat-ayat Kitab tidak dibuang ke telinga orang yang berdukacita.'


Seseorang individu yang terguncang akibat malapetaka seperti kehilangan orang yang disayangi biasanya mempunyai hati yang patah. Tanah jiwa belum siap untuk penanaman benih syurga. Ia akan siap kemudian, tetapi tidak serta-merta. Jangan sekali-kali lupa bahawa, kerana banyak jiwa telah dirosakkan oleh orang Kristian yang berniat baik yang mengatakan perkara yang betul, tetapi pada masa yang salah.


Renungan Lanjut:


Maz. 23:1-6;

Mat. 5:4


Doa:


Bapa, sekarang saya faham mengapa apabila saya berduka pada masa lalu, sebelum memberi saya kata-kata, Anda telah memberikan saya kehadiran-Mu. Bantu saya untuk mengikuti prinsip ini apabila seterusnya saya dipanggil untuk bersimpati dengan orang lain. Demi nama-Mu yang tersayang. Amin.


Rev Gerawat Maran

Comments


bottom of page