top of page

Keresahan lawan Dalam Kawalan'..Anak tidak dapat melakukan apa-apa menurut kehendak-Nya sendiri. Dia hanya melakukan apa yang dilihat-Nya dilakukan oleh Bapa-Nya... ' (Yohanes 5:16-30, ayat 19).


Renungan:


Cara terpantas untuk kecewa dalam kehidupan Kristian anda adalah dengan mempercayai bahawa Tuhan memerlukan anda untuk memperbaiki semua kesilapan yang anda hadapi. "Apabila kita cuba mengambil pendirian moral Perjanjian Baru ke dalam tangan kita sendiri," kata seorang penulis, "kita akan menemui kerapuhan mutlak kita." Saya tidak mencadangkan agar kita mengalihkan pandangan kita daripada kesilapan yang mencolok dan hanya mementingkan perkara-perkara yang termasuk dalam lingkungan aktiviti kita; Cuma saya ingatkan supaya jangan angkat beban yang lebih berat dari apa yang Allah nak pikul. Ramai orang Kristian jatuh di bawah beban keprihatinan besar yang Tuhan tidak akan membebankan mereka.


Beberapa tahun lalu, seorang lelaki yang taksub dan tidak seimbang di Amerika Syarikat menembak dan membunuh seorang doktor yang telah melakukan ratusan pengguguran. Pembunuh itu, menurut laporan, bermasalah dengan isu pengguguran atas permintaan. Hati ramai di gerejanya berasa kasihan kepadanya, tetapi mereka terpaksa mengakui bahawa dia telah membiarkan perhatian menjadi terlalu cemas, yang akhirnya menyebabkan dia melakukan perbuatan membunuh. Seorang pengulas berkata tentang perbuatan ini, "Bermain Tuhan adalah permainan yang kita tidak cukup terlatih untuk bermain."


Berdekad-dekad di dalam bilik kaunseling telah membawa saya kepada kesimpulan bahawa adalah mungkin bagi orang Kristian untuk "mengambil berat" bahawa mereka menjadi neurotik. Saya telah melihat orang Kristian cuba mengambil berat terhadap orang lain sehinggakan mereka akhirnya memerlukan penjagaan sendiri. Dan kita harus berhati-hati agar perhatian kita tidak membawa kita ke tahap di mana kita mahu mengawal orang lain, kerana apabila itu berlaku, kita sendiri akan tewas dan kecewa.


Renungan Lanjutan:

Kejadian 2:15-3:7;

Markus 10:17-23


Doa:


Bapa, dalam dunia di mana falsafah bermusuhan mendominasi, mudah untuk terperangkap dalam usaha membetulkan semua perkara yang salah. Selamatkan aku daripada ini, ya Tuhan. Biarkan perhatian dan keprihatinan saya sentiasa dalam kawalan-Mu. Dalam nama Yesus. Amin.


Rev Gerawat Maran

bottom of page