top of page

Kesedihan Tidak Dapat Dihindari


Dalam semua hal ini Ayub tidak berdosa atau menuduh Allah berbuat salah. (Ayub 1:1-22, ay.22)


Renungan:


Sekarang kita melihat satu lagi bidang kehidupan dan perasaan yang disentuh oleh Tuhan kita ketika Dia berada di bumi ini - kesedihan atas kehilangan orang yang dikasihi. Saya terutama memikirkan kesedihan Yesus atas kematian Lazarus, tetapi sebelum memfokuskan pada itu, saya ingin meluangkan beberapa hari untuk melihat kisah Ayub yang sangat menyakitkan. Secara umumnya, kerugian terbahagi kepada dua kategori - kehilangan orang dan kehilangan harta benda: kehilangan pekerjaan atau kehilangan keperluan dan faedah peribadi. Ayub kehilangan kedua-duanya orang dan harta benda.


Sangat mudah untuk menghancurkan populariti dan mencemarkan nama baik lelaki yang terkenal dengan kesabarannya yang tinggi, tetapi saya mahu anda cuba merasai beberapa emosi yang mesti dia alami ketika dia berhadapan dengan kehilangan. Lihatlah senarai harta Ayub. Pertama sekali, dia mempunyai kesalehan dan karakter (ay.1). Kedua, dia mempunyai keluarga yang besar. Tujuh anak lelaki dan tiga anak perempuan dilahirkan baginya - sepuluh orang anak semuanya. Itu cukup 'penuh panah' (lihat Mzm.127:3-5). Ketiga, dia mempunyai harta yang melimpah: 7,000 ekor kambing biri-biri, 3,000 ekor unta, 500 pasang lembu, 500 ekor keldai dan hamba oleh sedozen. Tiba-tiba mereka semua dibawa pergi.


Bagaimana dia bertindak balas? Ada yang berpendapat bahawa kerana dia mengakui kedaulatan Tuhan dalam semua itu (ay.21), Ayub tidak berdukacita, tetapi buku yang lain menunjukkan bahawa dia melakukannya. Reaksi semula jadi kepada kehilangan yang mendalam adalah kesedihan, dan sebarang percubaan untuk mengelakkan ini boleh membawa kepada semua jenis masalah rohani dan psikologi. Oleh itu, jangan cuba melarikan diri dari kesedihan dengan sebarang ilusi atau tipu daya, kerana ilusi dan tipu muslihat pada akhirnya akan menjadi lebih teruk daripada kesedihan itu sendiri.


Renungan Lanjut:


Bil. 20:25-29;

Ulangan. 34:5-8;

Kisah 8:2


Doa:


Bapa yang pemurah dan penyayang, bantu saya melihat bahawa cara untuk menangani kehidupan adalah sentiasa 'melalui' dan bukan 'berkeliling'. Saya menyerahkan kepada-Mu sekarang semua dorongan saya untuk melarikan diri. Berikan saya semangat realiti - kemahuan untuk dilalui. Dalam nama Yesus. Amin.


Rev Gerawat Maran

Comments


bottom of page