top of page

Kesembuhan Fizikal


Pada masa itu, Yesus sedang menyembuhkan ramai orang yang menderitai penyakit, wabak dan kerasukan roh iblis serta mencelikkan mata ramai orang buta.

Lalu Yesus menjawab mereka, “Pulanglah, beritahu Yohanes apa yang telah kamu lihat dan dengar: Orang buta melihat, orang lumpuh berjalan, orang kusta ditahirkan, orang tuli mendengar, orang mati dihidupkan semula serta perkhabaran baik disampaikan kepada orang miskin. Lukas 7:21-22


Pada masa ini, marilah kita mengenali Tuhan sebagai Penyembuh yang Agung. Dalam kasih-Nya yang tidak terhingga, Dia menyembuhkan banyak orang dari pelbagai penyakit, mengusir roh jahat, dan memberi penglihatan kepada orang buta. Dia adalah sumber penyembuhan dan kekuatan yang sempurna.


Marilah kita mengakui kebesaran-Nya dan memohon kepada-Nya agar menyembuhkan saudara-saudara kita yang sedang bergelut dengan masalah fizikal. Marilah kita juga memohon pemulihan dalam hidup kita sendiri mengikut kehendak-Nya.


Doa:


Ya Tuhan Yang Maha Kuasa, saya mengaku bahawa Engkau Maha Penyembuh. Saya berterima kasih kepada-Mu atas kuasa penyembuhan-Mu yang tidak terhingga. Hari ini, saya membawa saudara-saudari saya yang mengalami kesukaran fizikal menghadapMu. Nama mereka ialah [nyatakan nama mereka].


Saya memohon kesembuhan dan pemulihan untuk mereka. Sentuh mereka dengan tangan penyembuhanMu yang berkuasa dan pulihkan badan mereka sepenuhnya. Tuhan, jika saya juga mengalami penderitaan fizikal, saya memohon agar Engkau menyembuhkan dan menguatkan saya menurut kehendakMu. Biarlah saya menyerahkan diri saya sepenuhnya kepada-Mu dan menyerahkan hidup dan kesihatan saya kepada-Mu.


Terima kasih Tuhan untuk janji masa depan bahawa segala sesuatu akan diperbaharui dalam Kerajaan-Mu. Saya menantikan hari yang akan datang apabila tidak akan ada lagi penyakit, penderitaan, atau kelemahan. Perbaharui segala sesuatu dalam kebaikan-Mu yang sempurna.


Saya mempersembahkan doa ini dalam nama Yesus yang menyembuhkan. Amin.

Comments


bottom of page