top of page

Kesembuhan Melalui Kasih Kristus dan Panggilan untuk Mengikutinya


Tetapi dia terluka oleh sebab segala pelanggaran kita, dia dihancurkan oleh sebab segala kesalahan kita. Pengajaran yang mendatangkan kesejahteraan bagi kita ditimpakan kepadanya dan oleh bilur-bilurnya kita sembuh. Yesaya 53:5


Kemudian Yesus berkata kepada murid-murid-Nya, “Jika seseorang hendak mengikut-Ku, dia harus menyangkal dirinya, memikul salib dan mengikut-Ku. Matius 16:24


Ketika tiga hari menghampiri tahun baru, marilah kita mempersiapkan hati kita untuk memasuki musim baru dengan tema penyembuhan melalui kasih Kristus dan panggilan-Nya untuk mengikut Dia. Memasuki tahun baru bukan sekadar perubahan tarikh, tetapi juga peluang untuk memperdalam pemahaman anda tentang kasih Tuhan dan menyahut panggilan-Nya dengan hati yang baru.


Dalam Yesaya 53:5, kita melihat penderitaan Kristus yang membawa kesembuhan. Fikirkan tiga hari ini sebagai tempoh renungan, di mana kita merenung bagaimana kasih-Nya yang tidak terhingga telah membawa kedamaian dan penyembuhan kepada semua pelanggaran dan kesilapan kita.


Sediakan hati anda untuk menerima penyembuhan ini dengan rasa syukur dan rendah diri.


Panggilan Yesus untuk mengikut Dia, seperti yang disampaikan dalam Matius 16:24, menjadi suara yang semakin lantang apabila tahun baru semakin dekat.


Dalam tiga hari ini, mari kita nilai semula sejauh mana kita telah mengikut seruanNya. Siapkan hati anda untuk menyahut panggilan-Nya dengan sikap penyangkalan diri, bersedia untuk memikul salib kehidupan, dan mengikut Dia dengan tekad yang baru.


Doa hari ini:

  1. Doa Persediaan Hati: Berdoa agar hati anda bersedia untuk menyambut tahun baru dengan hati yang ikhlas dan bersyukur. Mintalah Roh Kudus untuk membimbing anda dalam refleksi peribadi dan menyediakan hati anda untuk menerima kasih Kristus dengan kebijaksanaan.

  2. Doa untuk Penerimaan Kasih Kristus: Berdoa untuk pemahaman yang lebih mendalam tentang kasih Kristus dalam hidup anda. Mintalah agar tiga hari ini menjadi tempoh istimewa di mana anda boleh merenungkan penderitaan penyembuhan-Nya dan mengalami kasih-Nya yang tidak terhingga.

  3. Doa Untuk Menjawab Panggilan-Nya: Berdoalah agar Roh Kudus membuka hati anda untuk menyahut panggilan Yesus dengan tekad yang baru. Minta agar tiga hari ini menjadi masa di mana anda menyediakan hati anda untuk mengikut Dia dengan lebih dekat pada tahun yang akan datang.

Comments


bottom of page