top of page

Kita Mesti Terus Mengasihi


"... supaya mereka menjadi satu sebagaimana Kami adalah satu." (Yohanes 17:6-26, ayat 22)


Renungan:


Tidak seorang pun yang mengetahui sejarah dan cemburu dengan penghormatan Yesus boleh tidak berasa sedih apabila dia membaca cerita tentang bagaimana satu bahagian Jemaatnya telah menganiaya yang lain; membakar dan menyeksa Protestan dalam satu generasi dan membakar dan menyeksa Roman Katolik pada generasi yang lain. Dan semua ini dilakukan dalam nama Kristus, yang berkata, "Dengan ini semua orang akan tahu bahawa kamu adalah murid-murid-Ku, jika kamu saling mengasihi" (Yohanes 13:35).


Semua itu bukan sejarah kuno. Malah pada hari ini, kata-kata beracun masih diucapkan antara satu kumpulan Kristian dengan yang lain. Lelaki dan wanita menyakiti satu sama lain di tempat yang paling lembut dalam jiwa mereka dan menganggap mereka sedang melayani Tuhan apabila mereka melakukannya. Dalam ketaksuban dan prasangka hampir selalu ada kecenderungan untuk menganiaya. Keadaan mungkin menghalang mencari ungkapan yang lebih kejam daripada melalui kata-kata tajam atau sinis, tetapi kadangkala kata-kata boleh memotong lebih dalam daripada pedang.


Dosa hati yang membenci dalam fanatik ialah ia gagal dalam kasih. Orang sering bertanya kepada saya, "Apa yang harus kita lakukan apabila orang lain gagal dalam mengasihi kita; apabila mereka menghina pandangan kita; apabila mereka mengejek doktrin kita; apabila mereka mengatakan bahawa kita sebenarnya bukan sebahagian daripada Pengantin Kristus; apabila mereka mengejek kita? ikhlas?" Jawapannya - kita mesti terus menyayangi. Kita mesti menghadapi fitnah dengan belas kasihan, penghinaan dengan layanan, pengasingan dengan tangan kanan persaudaraan. Kita adalah pengikut Dia yang berkata, “Sesiapa yang tidak menentang kamu, menyokong kamu” (Lukas 9:50). Jika itu sukar, ingatlah bahawa Yesus mengetahui dengan tepat perasaan anda. Dia juga menjadi mangsa ketaksuban dan prejudis. Biarkan luka-Nya menyembuhkan luka anda.


Renungan Lanjutan:


1 Korintus 1:10-17;

Yakobus 2:1-13


Doa:


Ya Bapa, ampunilah kami kerana kami, umat-Mu, orang-orang yang dipanggil dengan nama-Mu, telah membahagikan imej-Mu di dunia dengan pertengkaran, fanatik dan kekurangan cinta. Ampuni kami dan sembuhkan kami - dalam nama Yesus. Amin.


Rev Gerawat Maran

Comments


bottom of page