top of page

Lebih Agung Daripada Yosua


"Andainya Yosua telah memberikan istirahat kepada mereka, Allah tidak akan berfirman kemudian tentang satu hari lain." (Ibrani 4:6-10, ayat 8).


Renungan:


Semakin kita menyelidiki kitab Ibrani, semakin kita melihat keakraban pengarang dengan sejarah bangsa Yahudi. Perhatikan bagaimana dia membina frasa daripada sejarah Perjanjian Lama. Masa-masa ketika Tuhan berfirman melalui malaikat telah diakui dan kelebihan Anak (Yesus) atas malaikat telah ditunjukkan. Ini termasuk kitab Kejadian. Kemudian datang nubuat kepada Musa dan masa apabila Tuhan bercakap kepada bangsa baru yang dibentuk untuk menjadi berkat kepada dunia. Keunggulan Anak atas Musa ditunjukkan, dan ini meliputi pergerakan sejarah dari masa keluar dari Mesir hingga Kitab Ulangan.


Dalam ayat hari ini, kita datang kepada Yosua dan tempoh ketika orang Israel memasuki negeri itu di bawah pimpinannya. Ini masih merupakan tempoh kegagalan - bukan Yosua, tetapi bangsa. Musa memimpin mereka keluar dari perhambaan, tetapi tidak seorang pun dapat membawa mereka ke dalam perhentian - bahkan Yosua. Kitab Yosua diikuti oleh Hakim-hakim, dan buku itu boleh diringkaskan dengan kata-kata ketidaktaatan, disiplin, dan pembebasan. Buku ini membuka sejarah pergolakan dan pemberontakan yang berterusan. Walaupun Yosua adalah seorang pemimpin tentera yang cemerlang, dia tidak dapat memimpin orang Israel ke tempat lain yang Tuhan telah rancangkan untuk mereka kerana mereka telah mengecualikan diri mereka sendiri kerana keengganan mereka untuk percaya.


Penulis menekankan bahawa lebih hebat daripada Joshua ada di sini. Anak bukan sahaja membawa kita keluar dari perhambaan tetapi juga ke dalam perhentian Sabat. Tidak ada seorang pun di alam semesta selain Anak yang dapat berdiri di tengah-tengah dunia dan berkata dengan kuasa surga di belakangnya: 'Marilah kepada-Ku... dan Aku akan memberi kelegaan kepadamu' (Matius 11:28).


Renungan Lanjut:


Kejadian 2:1-3;

Keluaran 20:8-11;

Yohanes 9:13-16


Doa:


Tuhan yang pengasih, betapa bersyukurnya aku mendengar suara-Mu, bahawa aku telah datang kepada-Mu dan dicium oleh lengan-Mu. Bantu saya berhenti bergelut dan rasai dengan lebih mendalam lagi yang telah Engkau janjikan. Kerana nama-Mu yang tercinta. Amin.


Rev Gerawat Maran

Comments


bottom of page