top of page

Malang Besar


" Sesiapa yang mendengar tetapi tidak menurut kata-kata-Ku ini ibarat orang bodoh yang membina rumah di atas pasir." (Matius 7:24-29, ayat 26).


Renungan:


Hakikat bahawa kita dicipta untuk menjalani cara Kristian, pada pandangan saya, adalah salah satu kebenaran terpenting yang pernah dibentangkan. J. Middleton Murray, berkata dalam Heroes of Thought (kini tidak dicetak), "Jika lelaki dan wanita tidak mengambil berat tentang kerajaan Tuhan, maka mereka akan belajar pelajaran yang sama dari kehidupan itu sendiri. Kehidupan tidak boleh disalahgunakan. Manusia akan membawanya bersama mereka di hadapan takhta keadilan Tuhan, hanya kehidupan yang telah dijalani, dan penghakiman Tuhan dan penghakiman hidup adalah sama." Dia meramalkan bahawa suatu hari sains akan mengisytiharkan: "Ini adalah cara untuk hidup, dan bukan ini." Dan apabila itu berlaku, orang akan menjawab: "Tetapi cara anda memberitahu kami untuk tidak hidup adalah cara yang bertentangan dengan agama Kristian." Tidak hairanlah para saintis akan menjawab, "Tentang itu kita tidak boleh katakan; kita hanya boleh mengesahkan bahawa kehidupan mesti dijalani dengan cara ini jika kita ingin mengalami potensi sepenuhnya."


Selalunya saya tertanya-tanya adakah Yesus terkejut bukan kerana kejahatan manusia tetapi kerana kebodohan mereka. Membaca antara baris kenyataan yang Dia buat, saya rasa saya mendengar sesuatu seperti ini: 'Tidakkah anda melihat anda hidup bertentangan dengan kehidupan dan jika anda melakukannya anda akan terluka, anda terluka?' Dalam teks hari ini, perhatikan perkataan 'semua orang'. 'Jika kamu membina di atas Firman-Ku,' kata Yesus, 'rumahmu akan tetap berdiri; jika tidak dia akan rebah dengan bunyi yang kuat.' Tiada pengecualian - ini akan berlaku kepada semua orang.


Jalani kebenaran ini dalam hidup anda dan, semasa anda meneruskan, sentiasa ingat bahawa cara Kristian bukanlah pemaksaan terhadap kehidupan tetapi wahyu oleh kehidupan itu sendiri. Jadikan ini sebagai kepercayaan, bukan sekadar pendapat. Ingat, pendapat adalah sesuatu yang anda pegang. Keyakinan adalah sesuatu yang menahan anda.


Renungan lanjut:


1 Korintus 3:10-15;

1 Timotius 6:6-21


Doa:

Bapa, saya sangat bersyukur kerana telah menemui jalan; bukan sahaja jalan ke syurga, tetapi jalan ke segala-galanya - secara keseluruhannya. Betapa besarnya perbezaan yang telah dilakukan dalam hidup saya. Bantu saya melihat kebenaran ini sebagai kepercayaan, bukan sekadar pendapat. Dalam nama Tuhan Yesus. Amin.


Rev Gerawat Maran

Comments


bottom of page