top of page

Menang Dengan Kuasa Tuhan Pembela


Bacaan Alkitab: Yesaya 35-44


Tuhan menasihati umat-Nya untuk tidak mengingati dan terikat dengan perkara-perkara di masa lalu apabila mereka mengalami kesusahan dan ketakutan, kerana Dialah Tuhan yang melakukan perkara-perkara baru. Oleh itu, orang Israel yang keluar dari Mesir dan Hizkia yang menghadapi serangan orang Asyur mengalami penyelamatan Tuhan yang menakjubkan.


Tuhan menghargai dan menghormati kita dan, dengan kuasa dan kekuatan-Nya, Dia menyelamatkan kita dan menghapuskan semua pelanggaran kita demi kemuliaan nama-Nya supaya umat-Nya berpaling kepada-Nya dari segala penjuru. Apa pun pengalaman yang telah kita lalui, sama ada di puncak gunung atau di lembah yang dalam, sama ada kesukaran atau penderitaan, Tuhan pasti akan melindungi kita dengan tangan-Nya yang perkasa dan memimpin kita melalui semua cabaran ini!


Saudara dan saudari yang dikasihi, Tuhan sangat mengasihi kita sehingga Dia memanggil kita dengan nama. Kita adalah milik-Nya! Oleh itu, janganlah takut kerana Tuhan menyertai kita. Semoga Tuhan membantu kita mengenali Dia secara peribadi dan memahami kasih- Nya kepada kita, dan menyedari bahawa Dia adalah Tuhan yang membela kita dari musuh kita. Kita tidak perlu hidup dalam rungutan, penyelewengan, atau penindasan. Dalam Yesus, semua perbuatan musuh yang membunuh dan memusnahkan akan berhenti, dan kita akan menerima kehidupan yang berkelimpahan!


Doa:

Ya Tuhan, saya ingin mengisytiharkan bahawa, di dalam-Mu, saya boleh menjadi kuat dan berani, dan saya akan menang kerana saya berharap kepada-Mu! Saya pasti akan berjalan dalam terang-Mu semasa Engkau menyinari saya dan, dalam terang-Mu, saya akan melihat cahaya! Dalam nama Yesus yang pemenang, saya berdoa. Amin!


Pr Grace Lee, NECF


Comments


bottom of page