top of page

Mengatasi Tekanan Dan Kebimbangan

Renungan Untuk Bapa

Filipi 4:6-7

Jangan bimbangkan apa pun. Dalam segala hal, dengan berdoa dan memohon, dengan mengucapkan kesyukuran, beritahulah hasratmu kepada Allah. 7Dan sejahtera Allah yang melebihi pengertian manusia akan memelihara hati dan fikiranmu dalam Kristus Yesus.


Ringkasan: Menyerahkan kebimbangan kepada Tuhan melibatkan pengakuan bahawa anda tidak boleh mengawal segala-galanya dan anda mesti mempercayai Tuhan untuk membantu anda menangani tekanan dan kebimbangan. Ini juga termasuk mendapatkan sokongan dan nasihat daripada saudara seagama.


Aplikasi Harian: Setiap hari, bercakaplah dengan Tuhan tentang tekanan dan kebimbangan anda, dan serahkan kepada Dia segala masalah anda. Luangkan masa untuk merenung ajaran-ajaran Kristus dan berehat, dan berkongsi perasaan anda dengan keluarga anda. Jangan teragak-agak untuk mendapatkan sokongan dan nasihat daripada rakan seagama di gereja, serta sertai aktiviti gereja yang boleh membantu anda berasa lebih terhubung dan disokong. Ingatlah, Tuhan anda juga adalah Bapa di Syurga yang berkuasa dan penuh dengan kasih untuk anda.


Doa: Tuhan, tolonglah aku untuk menyerahkan segala kebimbangan kepada-Mu. Beri saya kedamaian yang melampaui semua pemahaman, dan tunjukkan saya jalan keluar dari setiap keadaan yang sukar. Dalam Nama Tuhan Yesus, Amin.

Kommentare


bottom of page