top of page

Mengekalkan Keseimbangan Hidup

Renungan Untuk Bapa

Efesus 5:15-16

Hiduplah dengan hati-hati – bukan seperti orang tidak arif tetapi sebagai orang bijaksana, dan pergunakanlah setiap peluang dengan sebaiknya kerana ini zaman durjana.


Ringkasan: Mengekalkan keseimbangan antara kerja, keluarga, dan kehidupan rohani memerlukan jadual hidupan harian yang seimbang yang mengutamakan aktiviti penting. Ini termasuk menguruskan masa anda dengan bijak, supaya anda boleh menumpukan masa yang mencukupi untuk kerja, keluarga, dan kehidupan rohani anda.


Aplikasi Harian: Buat jadual yang seimbang dan utamakan aktiviti penting. Luangkan masa untuk merancang minggu anda dengan pasangan anda. Pastikan anda menumpukan masa yang cukup untuk kerja, keluarga dan kehidupan rohani anda. Jangan teragak-agak untuk mengatakan "tidak" kepada aktiviti yang tidak penting atau memudaratkan keseimbangan hidup anda. Jika perlu, dapatkan bantuan pasangan, keluarga, atau rakan untuk membantu anda mengekalkan keseimbangan dalam hidup anda.


Doa: Tuhan, bantulah saya untuk mengekalkan keseimbangan dalam hidup saya. Berikan saya kebijaksanaan untuk mengutamakan perkara yang benar-benar penting dan keberanian untuk mengambil langkah-langkah yang diperlukan untuk kebahagiaan dan kesejahteraan keluarga saya. Dalam Nama Tuhan Yesus, Amin.

Comentários


bottom of page