top of page

Mengendalikan Salah Faham


'...“Engkau Allahku.” Dengarlah suara permohonanku, ya TUHAN.'(Mazmur 140:1-13, ayat 6)


Renungan:


Ramai pengulas Alkitab percaya bahawa mazmur yang kita bincangkan hari ini ditulis oleh Daud selepas peristiwa yang kita bincangkan malam tadi. David kini dalam pelarian dan dikejar oleh Raja Saul yang marah. Penjelasan mazmur ini menetapkan beberapa prinsip yang seharusnya membantu kita pada masa salah faham.


Pertama sekali, perhatikan bahawa Daud mengiktiraf keadaannya sebagai disebabkan oleh penyembunyian fakta. Apabila orang salah faham, mereka membesar-besarkan apa yang anda katakan atau lakukan dan menjadikannya bermakna sesuatu yang anda tidak maksudkan. Lihat bagaimana keterlaluan mempengaruhi musuh-musuh Daud: 'Mereka merancang kejahatan dalam hati mereka; mereka terus berkumpul dan menghasut perang' (ayat 2, Amplified). Selalunya salah faham bermula dengan tafsiran yang sedikit salah dan kemudian berkembang sehingga seseorang sanggup mempercayai pembohongan sepenuhnya.


Kemudian, Daud mengakui perasaannya dan mengakui perasaannya yang lemah: 'Peliharalah aku, ya Tuhan, daripada tangan orang jahat' (ayat 4). Ini adalah kata-kata seseorang yang berasa terdedah dan terdedah. Kerentanan adalah salah satu perkara yang bergetar dalam diri kita apabila kita salah faham. Kami terkejut, kami tidak mahu atau tidak mahu menanganinya, kami berasa terperangkap, berbogel, terdedah. Apakah yang perlu kita lakukan apabila perkara seperti ini berlaku? Lihat lagi ayat: 'Aku berseru kepada Tuhan: "Engkaulah Tuhanku!"' (ayat 6, Amplified). Perhatikan, dia mengatakan ini kepada Tuhan, bukan hanya berfikir.


Kebergantungan kita kepada Allah mesti dilafazkan jika ia ingin direalisasikan. Bercakap dengan Dia bukan sahaja membawa sesuatu daripada kita; ia membuka kita kepada Tuhan supaya Dia boleh memberi kita sesuatu.


Renungan Lanjut:


1 Sam. 24:14-17; 26:1-25


Doa:

Bapa, bantu saya melihat kepentingan bercakap dengan anda tentang masalah saya. Tunjukkan saya dengan lebih jelas bagaimana bercakap fikiran saya membuka saya dan menyediakan saya untuk menerima. Dalam nama Yesus saya berdoa. Amin.


Rev Gerawat Maran

Comments


bottom of page