top of page

Menghidupkan Kembali Hati yang Bersyukur


Bacaan Alkitab: Pengkhutbah 5-12; Kidung Agung 1-2


Adakah pasangan kekasih dalam Kidung Agung mengingatkan kamu tentang cinta pertama atau pada hari-hari di awal perkahwinan kamu?


Setiap tarikh dipenuhi dengan perasaan yang bercampur aduk dengan keresahan dan harapan apabila pasangan jatuh cinta. Setiap minit berjauhan menyebabkan mereka amat merindui antara satu sama lain dan setiap pertemuan semula adalah kenangan yang perlu diingati.


Sebagai pengantin baru, pasti ada sesuatu yang mengerakkan dan menyentuh hati mereka, sama ada pada waktu pagi atau petang. Tanpa kita ketahui bila, tetapi kesegaran cinta dan kesyukuran akhirnya akan lenyap.


Makanan di atas meja tidak lagi menyebabkan sesiapa pun di antara mereka berkata ooh dan aah, dan kamu tidak lagi berterima kasih antara satu sama lain apabila bil dibayar. Sebaliknya, tiub ubat gigi yang berpintal, pakaian yang tidak kemas, stokin berbau atau muka berminyak akan menimbulkan rungutan dan keluhan, layanan dingin atau kerutan.


Tidakkah kita menghadapi situasi sama yang menyedihkan dalam hubungan kita dengan Tuhan? Perkara-perkara yang pernah menggerakkan hati kita apabila kita mula-mula percaya kepada Yesus tidak lagi mempunyai makna apa-apa kepada kita sekarang, dan tiada lagi kesyukuran kepada-Nya atas banyak berkat-Nya, besar atau kecil. Kesalahan orang-orang di sekeliling kita membuatkan kita menjauhi mereka. Kita juga mungkin kecewa dan berfikir bahawa “Tuhan tidak menjawab doa-doa saya.”


Hati yang bersyukur adalah pelincir untuk perhubungan. Tanpanya, sebarang penemuan dalam hidup kita tidak akan menggerakkan kita atau menyebabkan hati kita berdebar-debar. Alkitab mengajar kita untuk bersyukur dalam semua perkara, kerana setiap kali kita bersyukur, kita menghampiri Tuhan dan orang lain.

Semoga Tuhan menghidupkan kembali hati yang bersyukur. Kasih kita mampu mengatasi nafsu duniawi kerana rasa syukur kita kepada-Nya.


Doa:

Tuhan Yesus, hidupkan semula hati saya untuk penuh dengan rasa syukur kepada-Mu agar kami menghargai orang dan perkara yang terjadi dalam perjalanan hidup saya. Kerana saya tahu bahawa Engkau adalah Pemberi segalanya, dan bahawa pemberian-Mu akan memperkayakan saya semasa saya belajar menerimanya dengan hati yang bersyukur. Amin.


Tan Poh Kian, NECF
Comments


bottom of page