top of page

Menghidupkan Kembali Iman Kita


Bacaan Alkitab: Amsal 26-31;Pengkhutbah 1-4


Di usia tuanya, Salomo meratapi kesia-siaan hidup dan kesia-siaan mengejar angin.


Ramai yang mendambakan kebijaksanaannya tetapi dia tiba- tiba menyedari bahawa orang bijak dan orang bodoh mempunyai pengakhiran yang sama, iaitu kematian!


Ramai yang mengagumi pencapaian hebatnya tetapi dia bersedih kerana apa sahaja yang telah diusahakan dan diperolehi sepanjang hayatnya akan diserahkan kepada seseorang secara percuma. Lebih teruk lagi, dia tidak dapat memastikan sama ada pengganti itu bijak atau bodoh. Israel mengalami perpecahan kepada 2 kerajaan selepas pemerintahan Salomo. Anak lelakinya, Rehabeam mudah tertipu dan bodoh manakala Yerobeam yang mengambil kerajaannya menyembah anak lembu emas dan mencetuskan kemusnahan teruk Kerajaan Utara!


Salomo tidak kekurangan apa-apa dalam hidupnya ketika itu. Walau bagaimanapun, dia mendapati bahawa hatinya telah menjadi tempat yang paling kosong. Dia telah menyimpang dari jalan Tuhan dan kemuliaan masa lalunya menjadi sia-sia dan sesuatu untuk diratapi!

Berapa ramaikah yang telah memainkan peranan yang sangat baik dan melakukannya dengan cemerlang dalam kehidupan mereka tetapi mengalami penyesalan seperti Salomo apabila mereka semakin tua dan lemah secara fizikal, atau apabila mereka telah kehilangan kuasa dan tidak menemui pengganti atau silap mempercayakan harta mereka kepada seseorang?


Adakah kita tidak mahu melepaskan pelayanan kita, kekayaan, pencapaian dan kedudukan kita apabila kita melayani Tuhan? Atau adakah kita hanya berpegang teguh kepada Yesus? Kehidupan yang mengejar angin dan bayang-bayang tidak meninggalkan apa-apa selain keletihan fizikal dan mental. Berpegang teguh kepada Yesus, dan Dia akan membuat roh kita mekar seperti pohon kurma dan tumbuh seperti pohon aras Lebanon yang berbuah pada usia tua dan tetap segar dan hijau.


Doa:

Tuhan Yesus, semua yang saya miliki datang daripada-Mu, dan semua yang saya kumpulkan dalam hidup ini akhirnya akan diuji oleh api-Mu. Ajarkanlah saya bagaimana menjadi pengurus yang baik dan gunakan segala-galanya untuk Kerajaan dan kemuliaan-Mu. Amin.


Tan Poh Kian, NECF


Comments


bottom of page