top of page

Nota Kuasa Yang Jelas


Mereka semua tercengang dan berkata... “Betapa hebat kata-kata-Nya! Dengan penuh wibawa dan kuasa Dia memerintah...”(Lukas 4:31-44, ayat 36)


Renungan:


Hari ini kita bertanya kepada diri sendiri: mengapa orang yang paling beragama pada zaman Kristus menjadi sangat tercemar oleh fanatik dan prasangka sehingga mereka terlibat dalam jenayah paling gelap yang pernah dilakukan oleh manusia? Salah satu sebabnya ialah mereka sangat marah dengan catatan kuasa-Nya. Kita orang Kristian boleh melihat kembali Perjanjian Lama dan melihat dengan jelas kuasa Kristus. Dia datang daripada Tuhan Bapa dan bercakap untuk Tuhan Bapa. Dia tidak menasihati mahupun mengesyorkan - Dia mengumumkan. Orang biasa, tidak lama kemudian menyedari bahawa 'Dia mengajar sebagai seorang yang berkuasa dan bukan seperti yang diajar oleh guru-guru mereka' (Matius 7:29).


Sudah tentu, nota kuasa itu menimbulkan kemarahan orang Farisi. Sebagai orang yang berpendidikan dan pemimpin rakyat, mereka biasa menerima penghormatan dan penghormatan daripada orang awam yang tidak berpendidikan (antaranya ialah Yesus). Kini mereka seolah-olah menyaksikan rasa hormat itu dilemahkan.


Orang ramai mengikuti Yesus dari satu tempat ke satu tempat, dan kagum dengan penjelasan kitab suci yang jelas. Tidak syak lagi orang Farisi berkata sesama mereka, 'Siapakah dia sebenarnya? Bukankah dia hanya seorang tukang kayu dari Nazareth? Dia bercakap dengan loghat Galilea dan tidak pernah mendapat pendidikan yang sepatutnya. Dia tidak pernah pergi ke mana-mana sekolah sinagoga kita dan tidak pernah duduk di kaki mana-mana rabbi kita.'


Ketika mereka bercakap-cakap tentang perkara ini di antara mereka sendiri, suara Yesus kedengaran di seluruh negeri: 'Akulah roti hidup'. 'Tidak seorang pun datang kepada Bapa, melainkan melalui Aku', 'Aku dan Bapa adalah satu'. Nada kuasa yang luar biasa dalam mesej Yesus adalah sesuatu yang tidak dapat diterima oleh orang-orang fanatik.


Renungan Lanjutan:


Yohanes 1:43-51;

Kisah 4:1-14


Doa:

Tuhan Yesus, saya melihat dengan lebih jelas daripada sebelumnya bahawa Engkau tidak mengelak atau masalah kami. Awak hadapi semua yang saya perlu hadapi - jadi saya boleh atasinya juga. Saya sangat bersyukur. Amin.


Rev Gerawat Maran

Comments


bottom of page