top of page

Penawarnya adalah Kristus


'..Segala-galanya terdedah dan terbuka kepada mata Allah; kepada-Nya nanti kita dipertanggungkan tentang segala perlakuan kita.' (Ibrani 4:11-13, ayat 13).


Renungan:


Penulis sekarang menggesa orang percaya Ibrani untuk mengelakkan kesilapan nenek moyang mereka dan dengan latihan iman yang teguh cuba masuk ke dalam perhentian Sabat. Dia mengaitkan jemputan ini dengan Firman Tuhan, yang dia gambarkan sebagai 'hidup dan aktif' dan 'lebih tajam daripada pedang bermata dua mana pun' (ayat 12).


Biasanya kita mengaitkan kenyataan ini dengan Alkitab (dan dalam erti kata yang agak benar), tetapi dalam latar asalnya ia merujuk kepada Anak yang merupakan Firman Tuhan. Bahawa rujukan ini kepada Pribadi-Nya dapat dilihat dari huraian berikut. Firman Tuhan, kita diberitahu, bukan sekadar dokumen, tetapi hidup dan aktif. Kata-kata ini hidup kerana Firman itu aktif - Firman yang lebih besar daripada perkataan manusia.


Apabila Firman bertulis, yang sebenarnya merupakan ungkapan Firman yang hidup, dibenarkan untuk menembusi keperibadian kita, Anak Tuhan mula bekerja untuk meleraikan simpulan dalam diri dalaman dan memberikan kebebasan dan pembebasan untuk roh dan jiwa. Selalunya apabila saya memberi nasihat kepada seseorang, saya mendengar mereka berkata: 'Rasanya seperti simpulan telah terungkai dalam diri saya.' Apabila seseorang mengalaminya, ia sentiasa menjadi saat yang hebat untuk penasihat. Walau bagaimanapun, alasan untuk itu bukan terletak pada kata-kata kaunselor tetapi pada kuasa perkataan yang diucapkan untuk menjadi kenderaan bagi Firman yang hidup.


Sejak saya menjadi seorang pendeta Injil, saya telah berjuang untuk mencari asal-usul masalah manusia. Apakah punca segala kerumitan dan kerumitan yang timbul dalam keperibadian manusia? Saya masih tidak tahu semua punca, tetapi saya pasti tahu penawarnya. Ia adalah Kristus - Firman yang hidup.


Renungan Lanjut:


Ayub 34:12-22;

Mazmur 107:17-20;

Matius 8:5-13


Doa:


Ya Bapa, betapa menggembirakannya tahu bahwa setiap hari ketika saya terbuka pada Firman tertulis-Mu, Yesus, Firman yang hidup, bekerja di dalam diri saya. Lepaskan setiap simpul yang ada di dalam diri saya dan jadikan saya sempurna. Dalam nama Kristus saya berdoa. Amin.


Rev Gerawat Maran

Opmerkingen


bottom of page