top of page

Percaya pada Janji Tuhan


Bacaan Alkitab: Bilangan 22-24


Allah bukanlah manusia sehingga Dia berbohong, bukan anak manusia sehingga Dia menyesal dan berubah fikiran. Jika Dia berfirman, masakan Dia melakukannya? Jika Dia berbicara, tidak akankah Dia laksanakannya? Bilangan 23:19


Bilangan 23:19 mengesahkan sifat Tuhan yang tidak berubah dan setia. Ini menjadi asas untuk kita mempercayai janji-janjiNya dalam kehidupan seharian. Apabila kita berdepan dengan cabaran atau ketidakpastian, kita boleh menguatkan iman kita dengan mempercayai bahawa Tuhan yang kita sembah adalah Tuhan yang setia dan janji-janjiNya pasti akan ditunaikan.


Ayat ini mengajak kita bukan sahaja mengetahui, malah percaya sepenuh hati bahawa setiap janji Tuhan akan ditunaikan pada masanya. Ini membina kekuatan iman dan keyakinan kita dalam menghadapi semua situasi. Jadi, apabila kita berdoa atau menghadapi ujian, kita boleh dengan yakin meminta dan bergantung pada janji-Nya.


Doa Hari Ini:

  1. Doa Percaya Kepada Janji Tuhan: Berdoalah agar kita yakin dengan setiap janji Tuhan dalam hidup kita. Minta bantuan-Nya untuk menguatkan iman dan keyakinan kita apabila menghadapi cabaran, dan fahami bahawa janji-Nya adalah asas yang kukuh untuk kehidupan kita.

  2. Doa Keteguhan dalam Menanti Janji Tuhan: Berdoalah agar kita tabah dan sabar menantikan setiap janji Allah digenapi. Mintalah Roh Kudus untuk membimbing dan menguatkan kita supaya tidak kehilangan harapan apabila masa menunggu kelihatan lama.

  3. Ketaatan Doa dalam Melaksanakan Janji Tuhan: Berdoalah agar kita dapat hidup dalam ketaatan kepada ajaran dan prinsip yang terkandung dalam janji Tuhan. Mintalah Roh Kudus untuk memberi kita kekuatan dan pemahaman untuk menjalani kehidupan mengikut rancangan Tuhan, supaya kita dapat mengalami berkat dan penggenapan janji-Nya dalam setiap aspek kehidupan.

Comments


bottom of page