top of page

Sakit - Megafon Tuhan


'Allah akan menghapuskan setiap titik air mata mereka... Tiada lagi kesakitan...'(Wahyu 21:1-8, ayat 4)


Renungan:


Sebelum saya bertobat, salah satu perkara yang menarik perhatian saya tentang agama Kristian ialah kesediaannya untuk menghadapi masalah dosa dan penderitaan secara berterusan. Agama lain cuba menafikan bahawa kesakitan wujud atau menggalakkan penganut mereka untuk mengatasinya dengan cara yang tabah. Ramai yang mengelakkan masalah penyakit - agama Kristian menghadapinya dengan jujur. C.S. Lewis menggambarkan penderitaan dan kesakitan sebagai 'megafon Tuhan'. Ini adalah frasa yang sesuai kerana ia menjerit kepada kita bahawa ada sesuatu yang tidak kena.


Aspek agama Kristian inilah yang menjadikan G.K. Chesterton berkata, 'Ahli falsafah moden berkata saya berada di tempat yang betul tetapi saya masih berasa tertekan, walaupun bersetuju. Kemudian saya mendengar bahawa saya berada di tempat yang salah dan jiwa saya bergembira.' Apakah maksudnya? Orang yang optimis pada zamannya memberitahunya bahawa dunia ini adalah dunia terbaik yang ada dan dia harus memanfaatkannya dengan sebaik-baiknya. Agama Kristian datang dan memberitahunya bahawa planet ini penuh dengan noda dan kecemaran.


Pandangan ini kemudiannya menyebabkan dia berkata, 'Ini benar-benar membalikkan sebab untuk optimis. Dan sebaik sahaja pembalikan berlaku, ia terasa seperti mudah secara tiba-tiba apabila tulang itu kembali ke soketnya. Saya sering merujuk kepada diri saya sebagai seorang yang optimis untuk mengelakkan rasa tidak percaya yang terlalu nyata tentang pesimisme. Tetapi keyakinan pada masa itu adalah palsu dan mengecewakan dalam cuba membuktikan bahawa kita perlu menyesuaikan diri dengan dunia.' Penderitaan dan kesakitan, megafon Tuhan, boleh menolak kita daripada-Nya atau membawa kita kepada-Nya. Ini boleh membuat kita marah kepada Tuhan kerana membenarkan keadaan sedemikian wujud di alam semesta-Nya, atau membuat kita bersyukur kepada Tuhan kerana membina persekitaran baru di mana dosa dan kesedihan tidak akan mendapat tempat.


Renungan lanjut:


Ayub 2:7-10;

Wahyu 7:9-17


Doa:


Bapa yang Maha Pengasih, saya melihat bahawa saya tidak perlu menyesuaikan diri dengan dunia ini, kerana Engkau sedang menyediakan dunia baru untuk saya di mana segala-galanya sesuai. Oleh itu, saya seorang yang optimis - orang yang melihat segala-galanya dari perspektif-Mu. Terima kasih, Bapa. Amin.


Rev Gerawat Maran

コメント


bottom of page